Neobični zakoni i pravila sastavni su deo života. Oni su svojevrsni svedoci određenog vremena i ljudi koji upravljaju nekim područjem. I većina njih postoji jer ih se niko nije setio da ih promeni otkako su doneseni. Neki su pak izglasani kako bi se privukla pažnja na određeno mesto ili kraj. Zabavite se čitajući neke od najčudnijih evropskih zakona i pravila.

1.

Visina kazne za prebrzu vožnju u Finskoj zavisi od mesečnih prihoda - što je plata veća, i kazna će biti viša.

2.

Tokom Oktoberfesta u Minhenu niko nije nikada legalno pijan, bez obzira na to koliko je alkohola konzumirao.

 

3.

U nekim evropskim zemljama, poput Nemačke, Austrije i Danske, nije ilegalno pobeći iz zatvora. Osobi koja služi zatvorsku kaznu neće se produžiti zatvor zbog pokušaja bega - zakonodavci smatraju da je želja za slobodom prirodna i da se ne sme sankcionisati. Osoba će se kazniti samo ako prilikom bežanja prekrši zakon - npr. razbije prozor i tako ošteti tuđu imovinu, pobegne sa zatvorskom garderobom ili napravi sličan ilegalni čin.

4. Dete rođeno u Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogochu u Velsu mora da zna da sriče ime svog grada do šestog rođendana i da ga naglas izgovori do 34. godine života.

5.

U Francuskoj je ilegalno nazvati svoju svinju Napoleon, iako je prošlo više od 200 godina od smrti tog cara. Zakon datira iz 1881, a donesen je kako narod ne bi na taj način iskazivao nepoštovanje prema Napoleonu Bonaparti.

6.

Razvod braka ilegalan je u Vatikanu.

7.

Iako je Monako u svetu poznat kao jedna od najistaknutijih evropskih destinacija za kockanje, stanovnici ove mikrodržave ne smeju da se kockaju u kazinima. Zabranjen im je čak i ulazak tamo, osim ako nisu zaposleni u njima.

8.

U francuskom gradu Šatonef-di-Papu 1954. godine zabranjeno je nadletanje i sletanje letećih tanjira. Anti-NLO zakon doneo je veliku popularnost gradu, pa se pretpostavlja da mu je to bila i glavna namera.

9.

U Sevilji je ilegalno sušiti donji veš na štriku na otvorenom prostoru. Na štriku se mogu sušiti drugi odevni predmeti, ali ne i gaćice i brushalteri. Uhvate li nekoga u prekršaju, platiće kaznu u visini i do 3.000 evra.

(Stil Kurir)

BONUS VIDEO