Како је Елвис умро? То је питање које се врти откако је легендарни рокер пронађен мртав на поду купатила у Грејсленду 16. августа 1977. године.

Иако је основна прича о томе како је Елвис Присли умро са само 42 године добро позната, и даље је обавијена велом мистерије и гласина. Суштинске чињенице су да је око 14:30 поподне 16. августа 1977. његова вереница Џинџер Олден лутала по вили Грејсленд у Мемфису у Тенесију у потрази за њим. Присли је требало да се спрема да оде на своју најновију турнеју, али Џинџер је била све забринутија, јер га није видела неко време.

А онда је приметила да су врата купатила разбијена. Погледала је у собу и, како се касније присећала у својим мемоарима, "стајала сам парализована док сам гледала сцену".

- Елвис је изгледао као да му се цело тело потпуно смрзло у седећем положају док се наслањао на комоду, а затим је пао напред, у том фиксном положају, директно на главу - сећала се Џинџер.

Причала је како му је "лице било умрљано, љубичасте боје", док су му очи "гледале право напред и биле крваво црвене".

Фото: Профимедиа/Твитер принтскрин/@denisecahoon4

 

 

Позвана је хитна помоћ, а онесвешћена суперзвезда је пребачена у Баптистичку Меморијалну болницу у Мемфису у Тенесију где су лекари покушали да га оживе. Њихови напори су пропали и Елвис Присли је проглашен мртвим у 15:30, нешто више од сат времена након што је пронађен.

Када је Елвис умро, свет је туговао - али је остало мноштво мистерија. Више од било ког другог, велико, контроверзно питање које се надвија над читавом овом причом од тада до сада је, једноставно, како је Елвис Присли умро?

Шта аутопсија каже о узроку смрти Елвиса Прислија

Смрт Елвиса Прислија шокирала је свет. Када је Елвис умро, сам председник Џими Картер је дао изјаву у којој је изјавио да је певач "трајно променио лице америчке популарне културе". У међувремену, скоро 100.000 запањених ожалошћених појавило се на његовој погребној поворци.

Али, у хаосу непосредно након смрти иконе, занемарене су одређене мрачне чињенице у вези са стварним узроком његове смрти, а питање како је Елвис умро надвило се над сећањима и одавањем почасти.

Фото: Профимедиа

 

 

Истог поподнева када је Елвис умро, три лекара који су радили у тандему - Ерик Мјурхед, Џери Франсиско и Ноел Флоредо - извршили су његову аутопсију. Обдукција је трајала два сата и док је још била у току, Франциско је преузео на себе да се огласи за штампу.

Он је известио да су "прелиминарни налази аутопсије" показали да је Елвис Присли умро од "срчане аритмије" - срчаног удара - и да нема доказа да су лекови играли било какву улогу у његовој смрти.

У ствари, то није био потпун одговор на питање како је Елвис Присли умро. Обдукција није била завршена у време Франсискове изјаве и ниједан други лекар није пристао на ово саопштење за јавност.

У време смрти Елвис је био веома гојазан

Његова наклоност према прженој храни и путеру од кикирикија и сендвичима од банане и другој нездравој храни била је добро позната и патио је од неколико болести укључујући дијабетес, висок крвни притисак и глауком.

Фото: Профимедиа

 

 

Ипак, иако је његова лоша исхрана можда допринела његовом лошем здрављу, постојао је дужи одговор на питање како је Елвис Присли умро.

Тајне у токсиколошком извештају

Чак и када се први пут обратио новинарима, Франсиско је био бомбардован истим питањем: да ли је обдукција показала било какве знаке злоупотребе дроге?

Само неколико недеља пре смрти Елвиса Прислија, тројица певачевих бивших телохранитеља објавила су књигу у којој су тврдили да је звезда дуго била зависна од амфетамина. Са своје стране, Франсиско је покушао да избегне питање, тврдећи да "конкретан узрок Елвисове смрти можда неће бити познат недељу или две до лабораторијских анализа", и додајући: "У оваквим случајевима могуће је да одређени узрок никада неће бити познат."

Фото: Профимедиа

 

 

Међутим, када се токсиколошки извештај коначно вратио, изгледало је као да су лекари покушавали да заташкају. Резултати су показали да је у време смрти Елвиса Прислија, његова крв садржавала токсине из десет других лекова.

Када је Елвис умро, да ли је за то крив злогласни др Ник?

Елвис Присли је први пут постао зависник од амфетамина негде у својим раним двадесетим. Ове супстанце су биле легалне у Сједињеним Државама до 1965. године, али је Присли, који је такође патио од несанице, убрзо узимао и антидепресиве да би му помогао да заспи ноћу. До касних 1960-их, Присли је постао потпуно зависан од дрога које је користио да би га "подигли" пред концерт и "спустили" пред спавање. У томе му је помагао један доктор.

Краљ рокенрола је први пут срео др Џорџа Ц. Никопулоса, такође познатог као "Др Ник", 1967. године. Никопулос је убрзо постао Прислијев лични лекар, путујући с њим у Лас Вегасу и снабдевајући га амфетаминима и барбитуратима.

Фото: Профимедиа

 

 

Као што је Ницхопоулос касније објаснио, "Елвисов проблем је био у томе што у томе није видео ништа погрешно. Осећао је да тиме што је лекове добијао од доктора, није обичан свакодневни наркоман који узима нешто са улице." Међутим, неки су на Никопулоса гледали само као на помоћника.

Између 1975. и 1977. доктор је написао рецепте за 19.000 доза лекова за Прислија. Од јануара до августа 1977. преписао је више од 10.000 доза.

Три године након смрти Елвиса Прислија, Никопулосу је суспендована медицинска дозвола. Године 1981. суђено му је због превеликог преписивања лекова пацијентима.

Међутим, 1995. му је лиценца коначно трајно одузета.

Касније је установљено да је срчани удар био кривац за смрти Елвиса Прислија.

Било како било, многи фанови Прислија окривили су Никопулоса за смрт свог идола и добио је бројне претње смрћу у наредним годинама. Ипак, иако је доктор сигурно послао Прислија на пут његове смрти, стварни узрок његове смрти може бити још трагичнији.

Фото: Профимедиа

 

 

Један од нежељених ефеката продужене злоупотребе барбитурата је тешка констипација. Пошто је у ствари пронађен нагнут у близини тоалета, врло је могуће да је, док се напрезао да обави нужду, превише притискао своје ионако слабо срце. Напрезање у комбинацији са његовом гојазношћу, другим болестима и злоупотребом дрога можда је довело до тога да Присли доживи фатални срчани удар у тоалету.

Та теорија остаје, као и све друге, неизвесна. Питање узрока смрти Елвиса Прислија барем је донекле обавијено велом мистерије.

(Стил)

БОНУС ВИДЕО: