Међу њима је и Љубиша Петровић који је после 37 година проведених у Швајцарској ипак одлучио да се са супругом Горданом врати у родну земљу када стекну услов за пензију.

Нису губили време у међувремену, па су покренули несвакидашње газдинство на коме гаје магарце, али и нојеве. Љубиша је за медије изјавио да му је жеља да поседује најмање 100 магараца.

Осим тога, на дедовини, недалеко од Бобова, где је и одрастао, жели да се опроба у сеоском туризму.

У овом крају су Петровићи једини који гаје нојеве. Како кажу, као пилићи су дошли из Зрењанина. То је људима веома занимљиво, па на газдинству имају и смештај, а до сада су угостили и туристе из разних крајева Европе.

Нојеви су познати по томе што острашћено чувају младе, па када имају јаја у гнезду, препоручљиво је да им се приђе са кацигом на глави, јер могу "поштено да кљуцну", објаснио је Љубиша. Ударац им је веома јак, тако да човек може да се онесвести.

Петровићи су навели да јаја не желе да продају већ ће их делити пријатељима и рођацима. Једно нојево јаје је тешко око два килограма, а може да нахрани до 15 људи. Ове птице се гаје због меса, јаја, перја, али и масти.

(РТС)

БОНУС ВИДЕО: