Глуму је уписао крајем шездесетих. На класи Миленка Маричића су били Неда Арнерић, Мирко Бабић, Марина Кољубајев, Весна Мркић, Јелена Петровић, Чедомир Петровић, Жарко Радић, Драгица Ристановић, Феђа Стојановић, Иван Шебаљ, Бранимир Зоговић и Љиљана Мркић Поповић.

Академија је тада била на Коларцу, а Берчек је најважнију лекцију из глуме научио, наводно, у кафани.

- Има једна лепа анегдота, то морам да ти испричам, а везана је за Александра Берчека. Кад је студирао, Миленко Маричић му је био професор. Миленко је волео да попије, а увек је имао свог пулена. Тад је имао, наравно, мене, јер сам био једини мушкарац на класи. С њим сам први пут ушао у Клуб књижевника. Био сам прва година, а то је тада било најелитније место у целој Југославији. Он је водио Мирка Бабића. Мирко се бавио некаквим боксом, а Миленко је волео да прави ср*** и увек волео да има некаквог бодиграда иза себе. Последњи му је био Мима Караџић. Он је њега стално водао.

Фото: репринт ТВ Новости

 

- Е, а Берчек је био као неко дете. Пита га једном да ли може и он да уђе у кафану. Професор каже, наравно. И уђе он први пут, а Маричић га пита: "Ко си ти?" "Берчек, ваш студент." "Нисам приметио да си ушао, хајде поново." Врати га други, и трећи пут. Четврти пут Берчек попизди и тресне вратима! Цела кафана се окрене. "Па тако се улази, п*** ти материна! Ј*** глумца ког нико није приметио! Мајку му, бар залупи врата да се сви окрену! Ни на сцену не можеш да уђеш а да те нико не примети", изговорио је тада Маричић. Е, тако је нас Миленко учио глуми - испричао је Милан Милосављевић.

И он је слично прошао као Берчек:

Фото: Танјуг/Зоран Жестић

 

- Никад не касним, али... У Клубу књижевника ме држао до пет, а час ми заказао у пола девет. Устанем у пола осам. Академија на Новом Београду, ја на Карабурми. Нема шансе да стигнем. Улазим у 8.35, а Миленко избријан, свеж, сређен, чека, и каже ми: "Мили мој, неће публика да те чека. Ти си роба, а ја сам платио. Где си био, кога то боли к!" Никад после тога нисам закаснио. Долазим у позориште сат времена раније.

Берчек се два пута женио. Са првом супругом Светланом добио је Николу и Милицу. Друга Ана, Берчекова је колегиница, глумица, а са њом има Мину и Милоша.

(Курир)

БОНУС ВИДЕО: