Логично решење би било да пијете умерено или да уопште не конзумирате алкохол, али за неке људе то никако није опција. Стручњаци су открили да постоје начини како избећи мамурлук, а ипак се одлично забавити, пише Старс Инсајдер.

Како спречити мамурлук?

Постоји много начина да се припремите за мамурлук, а то можете да учините и пре него што почнете да пијете. Припрема кревета и животног простора одличан је начин да осигурате добар одмор након пића.

Собна температура од 15°Ц до 20°Ц може вам помоћи да избегнете да вам буде влажно и спарно док спавате. Навучене завесе или маска ​​за спавање могу да спрече да вас светлост омета док спавате. Добар образац спавања такође је врло важан за сан након пијења алкохола.

Фото: Профимедиа

 

Јести уравнотежен оброк врло је важно, посебно пре неколико пића. Оброк који споро сагорева са пуно протеина и угљених хидрата може да успори апсорпцију алкохола у ваше тело. То значи да ваше тело може да преради алкохол без превише труда. Неки медицински стручњаци препоручују црвено месо.

Конзумирање алкохола дехидрира тело и на крају вам задаје болну главобољу. Најбоље решење за хидратацију је пијење воде. Препоручује се да након сваког алкохолног пића попијете чашу воде.

Избегавајте вотку и једите пре спавања

Како бисте избегли мамурлук, најбоље је избегавати дехидрирајућа пића попут вотке, енергетских пића и кафе те да раније одете са журке. Стручњаци препоручују да попијете више на почетку ноћи те да при крају забаве избегавате алкохол.

Фото: Профимедиа

 

Покушајте да престанете да пијете четири сата пре одласка у кревет. Такође, узимање лекова може да помогне у борби против мамурлука. Неки стручњаци препоручују малу дозу ибупрофена када дођете кући. Међутим, требало би да избегавате парацетамол, јер може да оштети јетру, посебно када се помеша са алкохолом.

Већ знате да треба појести уравнотежен оброк пре изласка, али такође је важно јести пре спавања. Циљ је да се избегну пробавне сметње и добију витамини и храњиве материје које су вам потребне да без проблема прерадите алкохол.

Најбоље је почети са храном богатом влакнима, попут воћа и поврћа. Иако влакна могу да успоре прераду алкохола, требало би да вам смире пробаву. Мед се, такође, топло препоручује. Чак вам и једна кашичица може помоћи да вратите шећер у крви.

Ваше тело губи Б витамине када пијете алкохол. Додаци за исхрану са тим витамином могу да вам помогну. Такође бисте могли да имате користи од узимања тиамина, фолне киселине и магнезијум сулфата те раствора електролита који може да помогне у борби против дехидрације.

БОНУС ВИДЕО: