Logično rešenje bi bilo da pijete umereno ili da uopšte ne konzumirate alkohol, ali za neke ljude to nikako nije opcija. Stručnjaci su otkrili da postoje načini kako izbeći mamurluk, a ipak se odlično zabaviti, piše Stars Insajder.

Kako sprečiti mamurluk?

Postoji mnogo načina da se pripremite za mamurluk, a to možete da učinite i pre nego što počnete da pijete. Priprema kreveta i životnog prostora odličan je način da osigurate dobar odmor nakon pića.

Sobna temperatura od 15°C do 20°C može vam pomoći da izbegnete da vam bude vlažno i sparno dok spavate. Navučene zavese ili maska ​​za spavanje mogu da spreče da vas svetlost ometa dok spavate. Dobar obrazac spavanja takođe je vrlo važan za san nakon pijenja alkohola.

Foto: Profimedia

 

Jesti uravnotežen obrok vrlo je važno, posebno pre nekoliko pića. Obrok koji sporo sagoreva sa puno proteina i ugljenih hidrata može da uspori apsorpciju alkohola u vaše telo. To znači da vaše telo može da preradi alkohol bez previše truda. Neki medicinski stručnjaci preporučuju crveno meso.

Konzumiranje alkohola dehidrira telo i na kraju vam zadaje bolnu glavobolju. Najbolje rešenje za hidrataciju je pijenje vode. Preporučuje se da nakon svakog alkoholnog pića popijete čašu vode.

Izbegavajte votku i jedite pre spavanja

Kako biste izbegli mamurluk, najbolje je izbegavati dehidrirajuća pića poput votke, energetskih pića i kafe te da ranije odete sa žurke. Stručnjaci preporučuju da popijete više na početku noći te da pri kraju zabave izbegavate alkohol.

Foto: Profimedia

 

Pokušajte da prestanete da pijete četiri sata pre odlaska u krevet. Takođe, uzimanje lekova može da pomogne u borbi protiv mamurluka. Neki stručnjaci preporučuju malu dozu ibuprofena kada dođete kući. Međutim, trebalo bi da izbegavate paracetamol, jer može da ošteti jetru, posebno kada se pomeša sa alkoholom.

Već znate da treba pojesti uravnotežen obrok pre izlaska, ali takođe je važno jesti pre spavanja. Cilj je da se izbegnu probavne smetnje i dobiju vitamini i hranjive materije koje su vam potrebne da bez problema preradite alkohol.

Najbolje je početi sa hranom bogatom vlaknima, poput voća i povrća. Iako vlakna mogu da uspore preradu alkohola, trebalo bi da vam smire probavu. Med se, takođe, toplo preporučuje. Čak vam i jedna kašičica može pomoći da vratite šećer u krvi.

Vaše telo gubi B vitamine kada pijete alkohol. Dodaci za ishranu sa tim vitaminom mogu da vam pomognu. Takođe biste mogli da imate koristi od uzimanja tiamina, folne kiseline i magnezijum sulfata te rastvora elektrolita koji može da pomogne u borbi protiv dehidracije.

BONUS VIDEO: