Летби је оптужена за покушај убиства девојчице познате као "Дете К", у фебруару 2016. године тако што јој је померила цев за дисање, преноси АП.

Тужилаштво је тврдило да је Летбијева померила бебину цев за дисање и да је ухваћена "практично на делу" када је доктор ушао у собу. Педијатар, др Рави Џајарам, рекао је пороти да је видео Летбијеву како стоји поред инкубатора не чинећи ништа иако је ниво кисеоника у њеној крви опадао на животно угрожавајући ниво. Аларм који је требало да се огласи био је утишан.

Након што се беба опоравила, њена цев је још два пута била померена те ноћи, рекло је тужилаштву, тврдећи да је Летбијева покушала да прикаже као да беба сама стално помера цев. Беба, која је рођена у 25. недељи трудноће, пребачена је у специјализовану неонаталну јединицу, али је умрла три дана касније. Родитељи бебе К су заплакали када је пресуда прочитана - након што је порота разматрала случај само три и по сата, пише британски Скај њуз.

Летбијева није показала никакве емоције на оптуженичкој клупи. Казна ће бити изречена у петак. Тужитељка Никол Вин Вилијамс рекла је да је Летбијева "непрестано порицала да је покушала да убије ову бебу или било коју бебу за чије убиство или покушај убиства је осуђена.

- Имали смо директан доказ од доктора који је ушао у собу и затекао бебу како губи кисеоник док је Летбијева стајала поред ње, не предузимајући никакву акцију да помогне или да подигне узбуну. Намерно је померила цев за дисање у покушају да је убије - рекла је она.

Током поновљеног суђења, Летбијева је негирала да је икада намеравала или покушала да повреди било коју бебу под њеном негом. Рекла је да се не сећа инцидента са бебом К, али је рекла: "Знам да нисам ништа урадила да се мешам."

Летбијева је била питана о претрагама на Фејсбуку које за презиме бебе К више од две године након што је напустила неонаталну јединицу. Такође је претраживала родитеље других беба за које је била осуђена за убиство или покушај убиства. Негирала је да има фасцинацију породицама или да тражи знакове њихове туге.

- Нисам крива - рекла је она кратко пороти.

Иначе, прошлог лета, Летбијева је осуђена на 14 доживотних казни затвора након што ју је порота прогласила кривом на крају суђења које је трајало десет месеци. При изрицању казне на том суђењу, судија је рекао да је крива за "окрутну, прорачунату и циничну кампању убијања деце која укључује најмању и најрањивију децу".

- У вашим поступцима постојала је дубока злонамерност која је граничила са садизмом - рекао је судија.

Тужилаштво је на њеном првом суђењу рекло да је уживала у "изигравању Бога" и да је била узбуђена драмом особља које је трчало да спаси бебе које је напала. Јавна истрага о догађајима у неонаталној јединици болнице Грофица од Честера почеће са саслушавањем доказа у септембру.

БОНУС ВИДЕО: