Letbi je optužena za pokušaj ubistva devojčice poznate kao "Dete K", u februaru 2016. godine tako što joj je pomerila cev za disanje, prenosi AP.

Tužilaštvo je tvrdilo da je Letbijeva pomerila bebinu cev za disanje i da je uhvaćena "praktično na delu" kada je doktor ušao u sobu. Pedijatar, dr Ravi DŽajaram, rekao je poroti da je video Letbijevu kako stoji pored inkubatora ne čineći ništa iako je nivo kiseonika u njenoj krvi opadao na životno ugrožavajući nivo. Alarm koji je trebalo da se oglasi bio je utišan.

Nakon što se beba oporavila, njena cev je još dva puta bila pomerena te noći, reklo je tužilaštvu, tvrdeći da je Letbijeva pokušala da prikaže kao da beba sama stalno pomera cev. Beba, koja je rođena u 25. nedelji trudnoće, prebačena je u specijalizovanu neonatalnu jedinicu, ali je umrla tri dana kasnije. Roditelji bebe K su zaplakali kada je presuda pročitana - nakon što je porota razmatrala slučaj samo tri i po sata, piše britanski Skaj njuz.

Letbijeva nije pokazala nikakve emocije na optuženičkoj klupi. Kazna će biti izrečena u petak. Tužiteljka Nikol Vin Vilijams rekla je da je Letbijeva "neprestano poricala da je pokušala da ubije ovu bebu ili bilo koju bebu za čije ubistvo ili pokušaj ubistva je osuđena.

- Imali smo direktan dokaz od doktora koji je ušao u sobu i zatekao bebu kako gubi kiseonik dok je Letbijeva stajala pored nje, ne preduzimajući nikakvu akciju da pomogne ili da podigne uzbunu. Namerno je pomerila cev za disanje u pokušaju da je ubije - rekla je ona.

Tokom ponovljenog suđenja, Letbijeva je negirala da je ikada nameravala ili pokušala da povredi bilo koju bebu pod njenom negom. Rekla je da se ne seća incidenta sa bebom K, ali je rekla: "Znam da nisam ništa uradila da se mešam."

Letbijeva je bila pitana o pretragama na Fejsbuku koje za prezime bebe K više od dve godine nakon što je napustila neonatalnu jedinicu. Takođe je pretraživala roditelje drugih beba za koje je bila osuđena za ubistvo ili pokušaj ubistva. Negirala je da ima fascinaciju porodicama ili da traži znakove njihove tuge.

- Nisam kriva - rekla je ona kratko poroti.

Inače, prošlog leta, Letbijeva je osuđena na 14 doživotnih kazni zatvora nakon što ju je porota proglasila krivom na kraju suđenja koje je trajalo deset meseci. Pri izricanju kazne na tom suđenju, sudija je rekao da je kriva za "okrutnu, proračunatu i ciničnu kampanju ubijanja dece koja uključuje najmanju i najranjiviju decu".

- U vašim postupcima postojala je duboka zlonamernost koja je graničila sa sadizmom - rekao je sudija.

Tužilaštvo je na njenom prvom suđenju reklo da je uživala u "izigravanju Boga" i da je bila uzbuđena dramom osoblja koje je trčalo da spasi bebe koje je napala. Javna istraga o događajima u neonatalnoj jedinici bolnice Grofica od Čestera počeće sa saslušavanjem dokaza u septembru.

BONUS VIDEO: