Мало ко размишља о користи скуше коју она има за организам, више цене само њене квалитете укуса. Сваки производ има хемијска својства и на одређени начин делује на организам.

У хемијском саставу скуше има много беланчевина и масноћа, а њих има више у риби уловљеној током зиме у севернијим регионима.

Уобичајена количина масти је 13 грама што је довољно да се риба дефинише као масна. Беланчевина је у просеку 18 грама и апсорбују се три пута брже од беланчевина у говеђем месу.

Скуша је нискокалорична риба. Да бисмо добили дневни унос калорија, треба да поједемо отприлике 700 грама рибе, али не би требало да заборавимо о мастима у њој.

Незасићених масних киселина у скуши је у великим количинама. Оне су драгоцен производ и антиоксиданс. Помажу у јачању мембрана ћелија организма на рачун неутрализације слободних електрона.

Фото: Профимедиа

 

 

То су радикали који могу да пробију зидове ћелија и да наруше њихову активност. То доводи до појављивања низа обољења, укључујући и онколошка. Да бисмо то избегли, важно је да се хранимо одговарајућим производима.

Није случајно што се деци даје рибље уље – оно је пуно незасићених масних киселина. Хемијски састав скуше благотворно утиче на хармонични раст и развој деце и веома је користан и за труднице и дојиље.

Како би се избегао дисбаланс између раста и развитка унутрашњих органа код адолесцената, скуша треба да буде присутна у њиховом режиму исхране.

Драгоцени састојци скуше су и минералне материје. Она садржи калијум, фосфор, флуор, сумпор, цинк, хлор, натријум. То су микроелементи огромне користи. Цели спектар витамина Б је садржан у овој риби. Велика је концентрација витамина Б12 и витамина ПП.

Витамин Б помаже у синтези ДНК и учествује у метаболизму масти. Честа исхрана са скушом регулише шећер у крви, помаже систему органа за варење и јача нервни систем. Помаже у стварању хемоглобина и засићењу кисеоником.

Захваљујући мастима и незасићеним масним киселинама она је много корисна за мозак, кожу и косу. Велика концентрација фосфора помаже у изградњи многих фермената који су покретачи хемијских реакција ћелија.

Целокупна виталност организма може да се обезбеди само једном врстом рибе. Фосфорне киселине у скуши су ткиво људског скелета, због тога је она много корисна за децу, али и за одрасле, с обзиром на то да се с годинама код њих појављују проблеми са мишићно-коштаним апаратом.

БОНУС ВИДЕО