Квар на мрежи комуникација између руске власти и странке која је победила у првом кругу избора за француски парламент. Иако је деловало да прва страна испрва подржава успех друге, одговор ипак није нимало пријатељски.

Лидер партије Национално окупљање, Марин ле Пен, оптужила је Русију за провокацију и мешање у послове Француске након објављивања њене фотографије на страници руског министарства спољних послова.

Фото: Профимедиа

 

 

- Народ Француске тежи сувереној спољној политици државе која одговара њиховим националним интересима и жели да се ослободи диктата Вашингтона и Брисела. Француски званичници неће моћи да игноришу ове дубоке промене у ставовима велике већине грађана - објавило је на свом званичном налогу на друштвеној мрежи X министарство спољних послова Русије уз фотографију Марин ле Пен.

 

 

Лидер екстремне деснице је оштро реаговала на тај потез Москве

- Тако разметљив и провокативан твит се може сматрати обликом мешања у послове Француске - одговорила је Ле Пен за ТФ1 на питање о утицају Руске Федерације на њену странку.

Фото: Профимедиа

 

 

Такође је рекла да Москва не би објавила такву поруку да је заинтересована за победу њене странке.

Ле Пенова је нагласила и да су представници њене странке и он лично током предизборне кампање "прилично јасно изразили подршку Украјини" и оцртали њене границе, а посебно су се изјаснили против слања француске војске у ратом захваћену земљу.

Фото: Профимедиа

 

 

Национално окупљање, подсетимо, победило је у првом кругу избора за француски парламент. Други круг избора одржаће се следеће недеље.

Недавно је објављено и да Ле Пенова преговара о уједињењу у Европском парламенту са мађарским премијером Виктором Орбаном.

БОНУС ВИДЕО: