Kvar na mreži komunikacija između ruske vlasti i stranke koja je pobedila u prvom krugu izbora za francuski parlament. Iako je delovalo da prva strana isprva podržava uspeh druge, odgovor ipak nije nimalo prijateljski.

Lider partije Nacionalno okupljanje, Marin le Pen, optužila je Rusiju za provokaciju i mešanje u poslove Francuske nakon objavljivanja njene fotografije na stranici ruskog ministarstva spoljnih poslova.

Foto: Profimedia

 

 

- Narod Francuske teži suverenoj spoljnoj politici države koja odgovara njihovim nacionalnim interesima i želi da se oslobodi diktata Vašingtona i Brisela. Francuski zvaničnici neće moći da ignorišu ove duboke promene u stavovima velike većine građana - objavilo je na svom zvaničnom nalogu na društvenoj mreži X ministarstvo spoljnih poslova Rusije uz fotografiju Marin le Pen.

 

 

Lider ekstremne desnice je oštro reagovala na taj potez Moskve

- Tako razmetljiv i provokativan tvit se može smatrati oblikom mešanja u poslove Francuske - odgovorila je Le Pen za TF1 na pitanje o uticaju Ruske Federacije na njenu stranku.

Foto: Profimedia

 

 

Takođe je rekla da Moskva ne bi objavila takvu poruku da je zainteresovana za pobedu njene stranke.

Le Penova je naglasila i da su predstavnici njene stranke i on lično tokom predizborne kampanje "prilično jasno izrazili podršku Ukrajini" i ocrtali njene granice, a posebno su se izjasnili protiv slanja francuske vojske u ratom zahvaćenu zemlju.

Foto: Profimedia

 

 

Nacionalno okupljanje, podsetimo, pobedilo je u prvom krugu izbora za francuski parlament. Drugi krug izbora održaće se sledeće nedelje.

Nedavno je objavljeno i da Le Penova pregovara o ujedinjenju u Evropskom parlamentu sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

BONUS VIDEO: