Недељу дана након првог круга, око 49 милиона бирача уписаних у бирачке спискове може да гласа у другом кругу парламентарних избора, а процене и резултати биће саопштени од 20 часова, преноси БФМ ТВ.

Време затварања бирачких места варира, а како наводи сајт сервице-публиц.фр бирачка места требало би да буду затворена у 18.00 часова, али свака префектура може издати уредбу којом може раније или касније да се утврди термин затварања бирачког места, па је тако, на пример у великим градовима често могуће гласати и до 20.00 часова.

Због временске разлике, гласање у прекоморским департманима и територијама Француске се може одржати и неког другог дана, па је тако у Сан-Пјер-ет-Микелон, Сан-Барту, Сан-Мартину, Гвадалупи, Мартинику, Гвајани и Француској Полинезији гласање већ одржано јуче, као и гласање за Французе који живе у Америци, преноси БФМ РМЦ.

Фото: АП

 

Бирачи широм Француске и прекоморских територија гласаће за 501 од 577 места у Националној скупштини, доњем и најважнијем дому француског парламента, а преосталих 76 места већ је освојено у првом кругу гласања, пренео је раније АП.

Крајње десничарско Национално окупљање (РН) и његови савезници воде након првог круга избора са освојених око 34 одсто гласова, левичарска коалиција Нови народни фронт освојила је 29 одсто гласова, а центристичка коалиција Заједно, којој припада и странка "Препород" француског председника Емануела Макрона, заузела је треће место.

Фото: Танјуг/АП

 

У недељи између два круга избора, стотине центристичких и кандидата левице повукло се из трке како би повећали шансе својих умерених ривала и покушали да спрече победу кандидата РН.

БОНУС ВИДЕО: