"Једном сам дошао на кастинг за малу улогу у америчком филму, пет реченица. Дочекао ме млади редитељ који ми је казао да ме гледао у филму Душана Макавејева Манифесто, да га обожава као редитеља, а и да сам ја био сјајан", почео је причу Шербеџија.

Њих двојица разговарали су пола сата, па је Шербеџија био сигуран да ће добити улогу.

Фото: Танјуг

 

 


"Уместо тога, редитељ ме позвао да пред камером прочитам тих неколико реченица. Погледао сам га, рекао - не и изашао напоље", објаснио је глумац.

Настао је невиђени скандал, директорка задужена за поделу улога позвала је Шербеџијину агенцију и казала да им више никада не смеју послати тако арогантног глумца.

"Реаговао сам тако јер сам био згрожен ситуацијом у којој сам се налазио. У то време македонски филм редитеља Минча Манчевског После кише, у којем сам играо главну улогу, постао је светски хит, био је кандидат за Оскара, победио је на фестивалу у Венецији, а ја сам у нашем позоришту и филму одиграо стотине улога. А сада морам да идем на аудиције за безначајне улоге да бих преживео", каже Раде Шербеџија, преноси "Блиц".

Он је испричао и да је био толико згађен кастинзима, да је супрузи Ленки, која га је возила на аудицију за улогу у филму "Светац", кад су дошли пред хотел на Хајд Парку, рекао "Продужи даље, не идем на аудицију".

Ленка је, прича Шербеџија, без речи наставила вожњу и кад су били близу Пикадилија нагло окренула волан, вратила се пред хотел и заповедила: "Излази!".

 

Фото: Профимедиа

 

 


Шербеџија ју је без речи послушао и показало се да није погрешио. Наиме, када га је угледао редитељ филма Филип Нојс, одмах му је рекао како му се јако свиђа начин на који је глумио у филмовима које је гледао. Чак му се извинио што мора да га сними.

"Имао сам велики монолог и, кад сам га завршио, Нојс ме гледао и ћутао. Онда је рекао - Дајте да то поновимо. На питање јесам ли негде погрешио одговорио ми је: "Слушајте, имам сулуду идеју, ево вам књига снимања, прочитајте улогу руског генерала Бориса Третјака, одаберите неку сцену и дођите за седам дана".

Улога Третјака била је феноменална, све је упућивало да ће филм постићи светски успех, па се Шербеџија потрудио да одигра сцену како треба.

"Кад смо завршили пробно снимање, Нојс је извадио флашу вина из своје црне торбе те наточио две чаше. Казао ми је: Ово ми се јако свиђа, но амерички продуценти желе за ту улогу Ентонија Хопкинса или Максимилијана Шела, а ја желим вас. Послаћу им материјал, па ћемо видети шта ће одлучити", препричава глумац.

Након седам дана, агент је јавио Шербеџији да су шефови из Лос Анђелеса ту велику улогу доделили управо њему.

У своје време светски хит "Светац" био је филм с највећим буџетом на свету, Вал Килмер, који је играо главну улогу био је најпопуларнији глумац, а Шербеџија је коначно добио улогу по мери свог талента.

Фото: Јутјуб принтскрин/4K Archivist

 

 


"Морам признати да ме у свету и данас препознају по том филму", рекао је Раде Шербеџија у интервјуу.

Пред крај снимања филма "Еyес Wиде Схут" 1999, велики редитељ Стенли Кјубрик на ручку са Шербеџијом и Томом Крузом рекао је Радету да "после овог филма, неће престати да снима шест година".

И тачно се то догодило, испричао је Шербеџија:

"Шест година добијао сам улоге без кастинга, продуценти и редитељи су ме сами позивали."

БОНУС ВИДЕО: