Океј, О.К. или ОК, је реч која потиче из англоамеричког енглеског језика. Њено пренесено значење је да је све у реду. Израз се сматра једним од најпопуларнијих на свету, а користи се у многим језицима, укључујући и српски.

Порекло ове речи није сасвим познато. Постоји велики број мање или више уверљивих теорија. Гестикулација речи ОК прстима се исказује тако што палац и кажипрст формирају круг. Међутим, у разним светским регијама се знак различито тумачи. У Јужној Америци овај гест може имати увредљив или вулгаран значај.

Фото: Профимедиа

 

 

Прво познато писмено коришћење речи ОК се догодило у "Бостон морнинг посту" 23. марта 1839. у реченици: "Хе...wоулд хаве тхе "цонтрибутион боx", ет цетерас, о.к. – алл цоррецт – анд цаусе тхе цоркс то флy, лике спаркс, упwард."

Разлог да се "алл цоррецт" не пише скраћеницом АЦ него ОК потиче из моде тих година. Намерно правописно нетачно написане скраћенице "олл корект", као и КY за "но усе" (кноw yусе) - нема сврхе.

Настанак скраћенице није тачно познат. Све интерпретације прво морају узети у обзир доказе из 1839. Постоје неколико теорија шта скраћеница ОК значи.

Прва је везана за северонамеричке војнике којима је ОК служило као скраћеница за "Кноwн ордер", рутинску потврду за одређену наредбу. Друго објашњење такође долази из подручја војске. Према том тумачењу ОК стоји за "зеро (0) киллед" (нула убијених).

Фото: Профимедиа

 

 

Једна интерпретација се везује за време доласка досељеника, када је услед недостатака правописних вештина настала скраћеница ОК. Када су цариници питали људе да ли је пртљаг у реду, одговарали би са алл цлеар (олл клеар), односно скраћеницом ОК.

Један одговор на питање о пореклу долази из западне Африке, према коме су робови донели у Америку тај израз. Ова претпоставка се темељи на резултатима истраживања Дејвида Далбија, који је открио да у западноафричким језику Wолоф постоји реч "wоукаy", што значи добар.

Могућност постоји и да ОК стоји за скраћеницу "бy Ордер оф тхе Кинг", или на српском "по наређењу краља".

БОНУС ВИДЕО: