Слушајући приче пријатеља који су се жалили како су им кућни љубимци захтевни, дошао је на идеју да им понуди оне који не траже пажњу. Понудио им је камен.

Одлучио се да продаје камење као кућне љубимце. Назвао их је "пет рок". Власницима је камен као кућни љубимац стизао у картонској кутији у којој се налазила слама. 

На кутији је постојао отвор за дисање као да је реч о живом кућном љубимцу. 

Гари Дал је отишао тако далеко да је уз "кућног љубимца" стизало и упуство.

Фото: Јутјуб принтскрин/NBC News

 

Приручник за коришћење

У приручнику су се налазила упутства за игру и написан је као да је реч о стварном љубимцу. Најпопуларнија игра била је "правити се мртав". Гери је објаснио и да камен без проблема може да научи команде као што је "седи", док превртање захтева додатну помоћ тренера.

"Дођи", "стани" и "рукуј се" готово их је немогуће научити, али су за напад јако добри - уз одређену додатну помоћ и снагу власника, пише Мондо.

Фото: Јутјуб принтскрин/NBC News

 

Продао милион "љубимаца"

Гаријев највећи трошак је био сечење и прављење кутија. Камен га је коштао један цент.

Такође је морао да издвоји новац за штампање приручника.

"Пет рок" је продавао за четири долара по комаду, а за око шест месеци продао их је око милион.

Његова прича са пријатељима који су се жалили на кућне љубимце постала је национални феномен. 

Фото: Јутјуб принтскрин/NBC News

 

Након камења, имао је и низ других пројеката

Американци су истински пали на ту идеју. Камење се продавало за 3,95 долара, а Дал је продао више од пет милиона примерака 1975. године, поставши мултимилионер до тренутка кад је помама нагло опала после Божића.

Према Њујорк тајмсу, новац му је омогућио да замени кола за мерцедес и пресели се у кућу са базеном много већом од колибе у којој је до тада живео. Касније је Пет рок било тешко надмашити.

Дал је опробао и са низом пропалих пројеката као што су Прибор за удисање песка (који купцима омогућује да „удишу” песак на „мушке” и „женске” цевчице) 1976. године.

Онда је 1978. покушао са малим акрилним коцкама земље које су се продавале за по 5,95 долара, а за које је тврдио да су прокријумчарене из Кине.

- Ако довољно Американаца купи квадратни инч земље из Кине брзо ћемо преселити читаву земљу право под њиховим носевима - рекао је за часопис Тајм.

Опробао се и у другим областима, као што су отварање кафића и предузетништву са једрилицама.

Фото: Профимедиа

 

Међутим, ниједна од тих идеја се није примила и пред крај деценије тужили су га првобитни инвеститори, који су се жалили да су добили премали део његове зараде. У међувремену, иако је заштитио Пет рок ауторским правима, то није спречило друге продавце да рекламирају властито камење. И тако се Дал вратио рекламном свету, написавши Блеферски водич за рекламирање 2001. године. 

- Постао сам исувише високог профила - рекао је за АП још 1988. године.

После Пет рока, рекао је он, провео је исувише времена радећи са инвеститорима који су му се обраћали са свакојаким бесмисленим идејама – „гомила лудака”, рекао је за њих.

- Постоји бизаран сој откачењака који мисле да им дугујем брзу зараду. Понекад се осврнем и запитам да ли би ми живот био једноставнији да то нисам урадио - рекао је.

Гари Дал је преминуо 2015. у 78. години.

БОНУС ВИДЕО: