Да би бубрези правилно функционисали потребно је водити рачуна о храни коју уносите у организам. Ове 3 намирнице посебно негативно утичу на овај орган.

Лекари кажу да могу да успоре рад бубрега, али и изазову ставрање песка, а многима су редовно на трпези. Ову храну би најпаметније било избацити из исхране или барем свести на минимум.

1. Црвено месо и прерађевине

Да не бисте оштетили бубреге, не би требало да једете више од три порције црвеног меса недељно. Висок унос црвеног меса повезан је са терминалним стадијумом бубрежне болести (ЕСРД), према студији објављеној у "Journal of the American Society of Nephrology". Стручњаци препоручују да из исхране избаците и прерађевине од свињетине. У обимној анализи која је обухватала 23 студије, конзумација саламе, шунке, сланине и кобасица повећава ризик од развоја малигнитета бубрега.

2. Кромпир

Убедљиво најпопуларнија намирница не само код Срба, већ свуда у свету. Међутим, са овим поврћем треба бити опрезана уколико имате неку бубрежну тегобу. Ово поврће је богато калијумом што негативно утиче на особе које имају узнапредовалу хроничну бубрежну болест. Испоставило се бубрежни пацијенти који су имали велику колчичину калијума у ​​серуму раније су умирали од оних код којих је ниво овог минерала био нижи.

Фото: Приватна архива

 

 

3. Газирана пића

Према истраживању, конзумирање газираних сокова у великој мери оштећује бубреге. Стручњаци су открили да је код оних који су пили више од четири оваква сока сваке недеље знатно већи ризик да ће се развити хронична бубрежна инсуфицијенција.