Тада је у магазину Осмица објављена вест да је овај легендарни глумац опљачкан током боравка у главном граду БиХ.

Чланак под називом "Највећа брука Олимпијских игара у Сарајеву '84: Како су Мате и Фахрудин опљачкали Кирка Дагласа" је у онлајн формату објавио Yugopapir.

Све је у Сарајеву функционисало готово савршено за време Олимпијаде, осим неколико приватних система за пражњење џепова. Један од тих система зове се ресторан "Уна", приватна угоститељска радња власника Фахрудина Шехића.

У среду, 11. фебруара, чуло се да је два дана раније у Уни вечерао глумац Кирк Даглас са својим друштвом. Уместо да наплати 5.400 динара, власник је увећао рачун за десет пута - наплатио је тачно 54.000.

Ресторан је одмах затворен.

 

 

Фахрудинова прича

Ресторан "Уна", изнад чувеног башчаршијског здања Морића-хана... На куцање нико не одговара. Завеса на горњем спрату помакла се тек када је власник приметио да неко фотографише. Часак касније, Фахрудин почиње да запомаже: "Аих, аих, болан, шта ме то задеси?".

Запомаже, али никако да каже шта га је то, заправо, задесило. Грешка је направљена, а брука ће пасти на њега, недужног. Радије би показао књигу утисака из ресторана, у коју су се убележили многи познати гости.

У књизи су заиста уписана позната имена: Видоје Жарковић, Душан Алимпић, Бранко Мамула, један од директора МОК-а, Ингемар Стенмарк, група глумаца Југославенског драмског позоришта на гостовању у Сарајеву... Сви хвале свој провод у ресторану "Уна", нико не каже да власник "дере" приликом наплате рачуна.

- Ето видите. А, како је било? Нема ту много шта... У подне тог дана дошао код мене неки Мате, вели да је келнер из Ријеке. Тражи посао. А у мене посла ових дана кол'ко хоћеш па га ја узмем да послужује. Нисам га ни пријавио, мислио сам тако, на дан-два, док ова Олимпијада... - испричао је Фахрудин.

 

 

Те вечери је, заиста, Кирк Даглас дошао је у Уну са својим друштвом, њих осморо. Смештени су у једну просторију на горњем спрату и баш су лепо јели и баш су се лепо провели. Власник Фахрудин је послуживао док је послуживао, и док су се сви заједно фотографисали (за дуго сећање), а онда...

- Онда сам ја, око пола два ујутру о'шо да купим још меса за сутра, а онај Мате узео рачун који је доље сачинила моја жена на 5.400 динара, додао једну нулу док се попео и наплатио пет милиона и четири стотине хиљада - објашњава Фахрудин.

Фото: Shutterstock

 

Када се Фахрудин вратио из куповине, нема више гостију, али нема ни Мате. Опљачкао и госте и Фахрудина. Побегао. Готова прича.

Инспекторова прича

Прича шефа Тржишне инспекције Петра Вуковића много је документованија.

- У уторак, 10. фебруара, добили смо писмену пријаву из Организационог комитета ЗОИ, с приложеним рачуном из ресторана "Уна", из којег се видело да је власник ресторана неоправдано увећао цену за десет пута и уместо 540 старих хиљада наплатио 5,4 милиона - рекао је.

Инспекција је утврдила исправданост и опшински орган је одмах донео решење да се ресторан затвори до 1. марта. А што Фахрудин Шехић тврди да је неки Мате опљачкао и њега и госте?

Хостеса која је те вечери пратила Кирка Дагласа тврди, као и остали из друштва, да их је целе вечери служио Фахрудин Шехић, који је направио рачун и наплатио - лично. Што је најтеже, наплатио је у доларима - укупно 400 америчких долара.

Фото: Танјуг/АП

 

Ево списка невоља које су стигле или треба да стигну Фахрудина: судија за прекршаје СО Стари град је власнику Уне већ изрекао заштитну меру одузимања дозволе за рад у трајању од пет месеци; уследиће кривична пријава због неоснованог добитка већег од 30.000 динара и због наплате у девизама; пријава општинском органу за приходе; пријава опшинском органу за рад због запошљавања радне снаге без уговора и одузимање имовинске добити остварене неоправданом наплатом.

Када је реч о последњој мери, инспектор каже да је Фахрудин покајнички донио 400 долара у општину, да се врате извесном господину Вајсу, који је те вечери у Кирковом друштву платио рачун.

Организациони комитет је ово понудио Вајсу, уз извињење, а он је замолио да се тај новац искористи у хуманитарне сврхе.

- Аих, аих, бруке. И откуд то да снађе баш мене, који сам донатор... Дао сам десет старих милиона за ову Олимпијаду - кука и даље Фахрудин.

- Дао десет, а пет одмах хтео да врати - подсмјехују се овде.

У време Олимпијаде још три локала у Сарајеву су затворена по оваквом хитном поступку. То су кафићи Стари сат, Мотори и Клуб А, чији су власници Неџо Алихоџић, Зекија Капуз и Есад Таљановић наплаћивали услуге више него што је прописано. Да инспекција није била брза, за њих би се рекло "То су они што обрукаше шехер-Сарајево".

Фото: Танјуг/АП

 

Подсетимо, славни амерички глумац Кирк Даглас преминуо је 2020. у 104. години живота. 

БОНУС ВИДЕО: