О њој можда не знате много, али то је само на први поглед. Импресивно породично стабло у ком су једна колеџ легенда и једна звезда НБА лиге су добар CV за новог плејмејкера.

Отац Ивон Андерсон је Мајк, тренутни тренер колеџа ”Свети Џон” из Квинса, где ради од пре 3 године. Он је права легенда америчке колеџ кошарке и тренутно тек један од четворице тренера са више од 15 година искуства, у континуитету.

Али, има неко ко прати сваки њен покрет и ван Србије. Породица Андерсон гледа апсолутно сваку Ивонину утакмицу у нашој репрезентацији и са усхићењем је дочекала старт Олимпијских игара.

Отац Мајк Андерсон је и кошаркашки тренер, а не крије да у позитивном шоку што ће гледати ћерку како игра на највећој светској смотри спортиста.

Фото: Профимедиа

 

- Где год да игра, гледам сваки меч. И сада ћемо устајати у 4.30 ујутру да је гледамо. За супругу и мене је невероватан осећај да посматрамо Ивон на Олимпијским играма. Причамо о такмичењу које гледа и на којем учествује цео свет, а међу свима њима је и наша ћерка. То ми само говори колико је посебна - каже Мајк Андерсон за Њујорк Пост.

- Кад нам је саопштила да ће да игра за Србију, било ми је необично јер иде баш далеко од нас, али смо касније схватили да јој се допада тим и да је срећна. А то је најбитније.

Признаје отац српске репрезентативке да ни он није био свестан колико је ово велики успех његове ћерке до – отварања Игара.

- Невероватан је осећај да ваше дете има могућност да наступи на Олимпијским играма. То вас распамети. А, ни ја нисам био скроз свестан тога док ми није послала фотографију са церемоније отварања. Деца увек имају сан да заиграју у НБА или WNBA лиги, у колеџ лиги, али мало ко достигне ту шансу да заигра на Играма. То је јединствено достигнуће.

Фото: Душан Миленковић/АТА имагес

 

Не може, све и да хоће, Мајк Андерсон да сакрије колико је поносан на Ивон.

- Сваке године је све боља. Сада је озбиљна играчица. Најпоноснији сам због тога што је све сама стекла, на свој начин. Нико јој ништа није поклонио. Све је сама зарадила - каже Мајк Андерсон.

До сада је радио у Тулси и Арканзасу као помоћник, а затим самостално у Универзитету Алабама, Мисурија и Арканзасу. Под његовом командом створено је двадесетак играча који су касније завршили у НБА.

Најбитинији од њих су Боби Портис и Демар Керол, а овај други је посебно занимљив за нашу причу.

Фото: МВ

 

Његова мајка је сестра Мајку Андерсону, што значи да је легендарни колеџ тренер од свог сестрића успео да направи НБА звезду. Током богате каријере Керол је играо за Мемфис, Хјустон, Денвер, Јуту, Атланту, Торонто, Бруклин, Сан Антонио и поново Хјустон, у ком је и тренутно.

Она никада није стигла до WNBA лиге, али је преко Шведске и Италије дошла у Галатасарај, где је сарађивала са Марином Маљковић. Управо та сарадња је убедила селекторску српске репрезентације да јој укаже шансу и у националном тиму.

Фото: МВ

 

Висока је 175 центиметара, вечито је насмејана и често се на терену појављује са необичним фризурама. Што се тиче кошарке, она је је невероватно спремна и може да одигра две утакмице без престанка.

Ивон Андерсон је друга Американка коју смо гледали у дресу Србије, након Данијел Пејџ и друга Американка која је освојила злато са нашом репрезентацијом.

БОНУС ВИДЕО:

(Стил)