Барбара Куклински знала је да њен муж, Ричард, може да буде насилан. Често ју је тукао и чак јој је више пута сломио нос. Али није знала да је он наводно убио 65 људи пре него што су се упознали - и да ће наставити да убија много више.

Заиста, Ричард Куклински је био мафијашки убица познат као „Ледени човек“. Иако је на крају осуђен за само пет убистава, Ричард је тврдио да је убио чак 200 људи.

Његово хапшење 1986. било је изненађење за Барбару, која је провела 25 година одгајајући своје троје деце заједно са њим у предграђу Њу Џерсија. Али то није био потпуни шок. Када су јој детективи рекли за шта је Ричард оптужен, све је одједном добило смисао.

- Одједном је било као, 'Знала сам то' - Барбара је касније испричала - Знала сам да је убица.

Барбара Куклински (рођена Педрици) упознала је Ричарда Куклинског 1961. када је имала само 18 година. Само што је завршила средњу школу и почела да ради као секретарица у једној компанији где је радио и Ричард. Био је седам година старији од ње и ожењен. Радио је на утоварној рампи.

Фото: Јутјуб принтскрин/Sandra Wiellsen

 

Ричард је интензивно јурио Барбару. Након њиховог првог састанка, дао јој је цвеће и поклон и позвао је на други састанак. Убрзо ју је чекао после посла свако вече са цвећем. Али Барбара није била сигурна да је спремна да се посвети једној особи.

- Био је опседнут мноме - рекла је она. - Изнова и изнова би говорио: „Волим те“. Ја бих само рекла: "Ок." Никада га нисам волела и никада му нисам рекла да га волим.“

Једног дана, док су седели у његовом ауту, Барбара је рекла Ричарду да жели да виђа друге људе. Ричард је експлодирао. Засекао ју је ловачким ножем по леђима, рекао јој да припада њему, претио да ће јој убити целу породицу и гушио је док се није онесвестила.

Ричард се извинио следећег дана. За свој испад кривио је своја јака осећања и рекао је Барбари да жели да је ожени. Она је пристала. У том периоду, Ричард Куклински је већ починио неколико убистава. Његови насилни злочини су наводно почели у детињству, када је тврдио да је на смрт претукао градског насилника у доби од 14 година.

Током 1950-их, док је радио у филмској лабораторији, Ричард је почео тајно да кријумчари филмове после посла и убрзо се пробио у индустрију кријумчарске порнографије. Ова линија пословања га је довела у везу са бројним лошим ликовима, а убрзо се Ричард умешао у мафију.

Почео је радећи са мафијашом Ројем ДеМеом из криминалне породице Гамбино, трговином илегалном порнографијом, премлаћивањем и другим "задацима".

Према Филип Карловој биографији Ричарда Куклинског, "Ледени човек: Исповести мафијашког уговорног убице", када је ДеМео сазнао да је Ричард урадио неки „посебан посао“ за криминалну породицу Де Кавалканте, регрутовао га је као убицу за породицу Гамбино. Ричард је наводно наставио да ради за свих пет њујоршких злочиначких породица, као и за две породице из Њу Џерсија.

Не само да је Ричард слушао званична наређења, веЋ је наводно извршио и низ сопствених убиства. Почео је да лута по Њујорка, где је тврдио да је циљао људе који су га нервирали или који су га некако омаловажавали.

Његове методе су биле различите. Ричард је пуцао, убо, задавио, тровао или тукао своје жртве. А успут, Ричард Куклински је такође смислио генијалан начин да избегне полицију - остављајући тела својих жртава у индустријским замрзивачима месецима или чак годинама. Затим, када истражитељи пронађу посмртне остатке, имали би потешкоћа да утврде када је тачно жртва умрла. Ова техника је Ричарду донела надимак „Ледени човек“.

Фото: Јутјуб принтскрин/Sandra Wiellsen

 

Али за Барбару Куклински, он је био њен муж — неко ко јој се враћао сваке ноћи у њихов дом у предграђу Њу Џерсија. И брзо је постао неко кога се треба плашити. Барбара се удала за Ричарда „под великом принудом“ јер јој је рекао да ц́е повредити њену породицу ако то не учини. Али се надала да би његово насилно понашање могла да ублажи.

- Мислила сам да могу да га променим, али он је био љубоморан, љубоморан човек - присећа се она. - Знала сам да ако покушам да побегнем, он ће ме уловити и откинути ми један по један уд.

Заједно су имали троје деце: Мерика, Кристин и Двејна. А споља се чинило да живе идиличним животом у предграђу. Сваке недеље су ишли у цркву, где је Ричард служио као послужитељ и приређивао роштиљ викендом. Барбара је тврдила да није знала одакле долази новац у њихову кућу, али им је то омогућило да купе лепу кућу са базеном и луксузним стварима попут новог телевизора и аутомобила.

- Ја ћу бити прва која ће рећи, можда сам била наивна, али никада нисам видела ништа незаконито - рекла је она својевремено.

Фото: Јутјуб принтскрин/Sandra Wiellsen

 

Али Барбара је свакако видела Ричардову насилну страну. Иако тврди да никада није ударио њихову децу, сигурно ју је злостављао. Наводно јој је три пута разбио нос, једном је покушао да је прегази аутомобилом, а често ју је будио усред ноћи тако што јој је држао јастук преко лица и претио да ће је убити. У међувремену, представљао се као вољени муж њиховим суседима, који никада нису ни на шта посумњали.

- Мислили су да је сјајан - причала је Барбара. - Сви који су га упознали мислили су да сам најсрећнија особа на свету. Куповао ми је цвеће једном недељно, имала сам нови накит, купио ми је крзнени капут од 12.000 долара...

Ова илузија је, међутим, разбијена 1986. године. Непосредно пре Божића 1986. Ричард и Барбара Куклински су ушли у аутомобил и кренули да доручкују у близини. Али пре него што су стигли до ресторана, полиција их је изненада опколила. Док су га хапсили, Барбари су рекли: "Он је серијски убица". Барбара није могла да поверује у то.

Њен муж је оптужен за пет убистава. Проглашен је кривим за њих четири, а касније је осуђен за још једно. Док је био у затвору, Ричард Куклински је тврдио да је убио више од 200 људи - иако многи истражитељи верују да је Ричард, који је имао репутацију грандиозности, у великој мери преувеличао ове бројке.

Фото: Јутјуб принтскрин/Sandra Wiellsen

 

Ричард је умро 5. марта 2006. док је служио своје узастопне доживотне казне. Барбара је тврдила да су његове последње речи биле о томе колико је воли. Са своје стране, она жали што му није рекла „какво је копиле и колико га мрзи“. Додала је: „Волела бих да су последње речи које је чуо биле колико сам га мрзела."

Тиме је ноћна мора Барбаре Куклински завршена. Али остала је са ожиљцима - физичким и психичким. А прича о двоструком животу Ричарда Куклинског прогања је до данас.

Заиста, можда најстрашнија ствар у причи о Ричарду и Барбари Куклински је колико су изгледали нормално споља. Нико ко их је познавао није претпоставио да је Ричард тукао своју жену — или да је био насилни убица са безброј жртава.

- Били смо савршена свеамеричка породица - рекла је Барбара за Скотсмен. - Били смо тако савршени да би вам било мука. Начин на који смо живели био је надреалан.

БОНУС ВИДЕО: