Шарлот Хилтон Андерсон, новинарка портала The Healthy направила је експеримент током којег је јела лубеницу сваки дан. Она је о свом искуству причала са дијететичарком Џесиком Пловман, која је уједно и спортска нутриционисткиња. Своје искуство и савете дијететичарке је склопила у један чланак, који вам преносимо.

Како јести лубеницу сваки дан

„Можда прво питање које је требало да поставим јесте да ли треба да једем лубеницу сваки дан

„То је океј“, каже Пловман. „Лубеницу је заиста тешко појести у превеликим количинама, и никада нећу обесхрабрити људе да једу било коју врсту воћа. (Једна порција лубенице је око две шоље дневно.) И поред тога, осећам да треба да додам да ваша исхрана треба да буде уравнотежена, па се побрините да сваки дан једете друге врсте воћа и поврћа. Претпостављам да би био проблем ако сваки дан једете само лубеницу.“

Фото: Shutterstock

 

Истраживања сугеришу да лубеницу такође треба конзумирати са опрезом ако осетите било шта од следећег:

Ако сте склони пробавним проблемима, лубеница може да изазове гасове. А ако имате честе главобоље, можда би било паметно да једете лубеницу умерено – једна клиника у Кливленду истиче да лубеница садржи значајну количину тирамина, који је аминокиселина која утиче на крвни притисак. То значи да лубеница може изазвати напад мигрене.“

А ако сте дијабетичар, важно је да будете опрезни са већином воћа због природног садржаја шећера.

„Дијабетичари или други људи који имају потешкоћа да регулишу шећер у крви треба да једу лубеницу у што мањим количинама или је скроз избегну, јер може да изазове скок шећера у крви“, упозорава Пловман.

Кливлендска клиника такође каже да људи са алергијама на одређени полен, укључујући траву или амброзију, могу да доживе алергијску реакцију на лубеницу.

Свакако, савет је да се посаветујете са својим лекаром.

Фото: Профимедиа

 

Ако је ово све океј, представљам вам неке од мојих омиљених начина за конзумирање лубенице (и једини начин на који никада више нећу покушати).

Свежа лубеница, исечена на велике коцке

Правило број 1: Не смеју бити кашасте и мекане коцкице.

Али битан фактор који ће вам помоћи да уживате у крупним и чврстим комадима (поред хлађења) је сечење на веома велике комаде. Такође је брже, ако сте лењи као ја. Моје искуство са лубеницама ме је научило да сечење на комадиће величине коцке шећера није погодно – ни укусно.

Замрзнута лубеница у смутију или каши

Ако случајно купите презрелу лубеницу, исеците је, а затим замрзните. Убаците неколико коцкица у смути да бисте побољшали укус, исхрану и хидратацију.

Можете додати смрзнуту лубеницу са другим воћем, али мој лични фаворит је мешање смрзнуте лубенице са мало сока од лимете и лимунадом без шећера. Права летња посластица.

Фета салата од лубенице

Постало је популарно сезонско јело и вреди га пробати. За салату помешајте чинију лубенице нарезане на коцкице са шаком измрвљеног фета сира и сецкану свежу нану. Тако је освежавајуће! Постоји много варијација овог рецепта – неки додају краставце, парадајз, лук, прелив од лимете, авокадо или чак халапењо. А ја могу да потврдим да су све варијанте укусне.

Фото: ТВ Прва принтскрин

 

Воћни ражњићи

Узмите огромну чинију различитог исеченог воћа. Лубеницу, дињу, грожђе, ананас и киви, илу било које друго воће које је довољно чврсто да се стави на штапић. Затим их нанижите на дрвени ражњић. То је у основи воћна салата на штапићу, али је овако лепше за сервирање гостима или давање деци. Дијететичарка Пловман исто воли да их прави и признаје да понекад додаје маршмелоу.

Сок од лубенице

Сок од лубенице, опет са мало лимете, невероватно расхлађује током врелих летњих дана. Такође се добро слаже са другим соковима.

Мини лубенице

Знате оне преслатке мале лубенице за једну особу? Никада их не купујем јер су бесмислено скупе, али сам одлучила да испробам за овај чланак. Била сам и одушевљена и разочарана када сам открила да имају укус баш као веће лубенице. Мислила сам да ће можда бити слађе, али не. Ипак, укусне су.

Одресци од лубенице

Ово је тренутно супер тренди рецепт и признаћу да сам га испробала само због овог текста. Идеја је да лубеницу исечете на комаде величине и дебљине малог говеђег одреска. Сваку кришку премажите маслиновим уљем, сосом за роштиљ, сољу и бибером. Затим пржите у тигању или пеците на жару. Не једем много меса, тако да ми се допала идеја о веганској алтернативи бифтеку… али то није то.

Сорбе од лубенице

Сорбе од лубенице је можда и најукуснија верзија ове посластице. Додате шећер, замрзнете и уживате.

Здравствени бенефити лубенице

„Црвена нијанса лубенице указује на висок садржај ликопена, природног каротеноида. Што је боја интезивнија и тамнија, то су гушће хранљиве материје“, каже Џесика.

Лубеница, додуше, није воће које има највише хранљивих састојака, али има неке велике нутритивне предности.

Фото: Shutterstock

 

Лубеница је повећала моју хидратацију

Састоји се од импресивних 92% воде, што је чини веома хидратантном.

„Често препоручујемо ово деци која су избирљива или старијим људима који забораве да пију воду, као начин да остану хидрирани“, каже Пловман.

Стручни извори су приметили да лубеница помаже телу да ослободи токсине као што је амонијак. Фактор хидратације је вероватно један од разлога зашто, док је други присуство амино киселине цитрулина.

Лубеница је смањила упалу

Толико истраживања сугерише да многе од данашњих савремених болести потичу од системске упале у телу, а фитонутријенти који се налазе у биљкама су међу најбољим оружјем које имамо против упале. Лубеница је богата ликопеном, витаминима А и Ц, калијумом, магнезијумом и антиоксидансима – сви они се боре против упале.

Фото: Shutterstock

 

Ја лично имам инфламаторни артритис, аутоимуни поремећај, тако да ми је конзумирање антиинфламаторне хране веома важно.

Лубеница можда смањује ризик од рака

Лубеница има више ликопена од било ког другог свежег воћа или поврћа. Ликопен је моћан антиоксиданс за који се показало да смањује ризик од неких карцинома, срчаних болести и проблема са очима.

Рак је јак у мојој породици, тако да прихватам све што могу да смањим ризик.

Лубеница смањује ризик од срчаних болести

Калијум је важан нутријент за здравље срца и мишића. (Срце је мишић!) Узимање довољно калијума може смањити ризик од срчаних обољења и снизити крвни притисак“, закључују оне.

(Задовољна)

БОНУС ВИДЕО: