Šarlot Hilton Anderson, novinarka portala The Healthy napravila je eksperiment tokom kojeg je jela lubenicu svaki dan. Ona je o svom iskustvu pričala sa dijetetičarkom DŽesikom Plovman, koja je ujedno i sportska nutricionistkinja. Svoje iskustvo i savete dijetetičarke je sklopila u jedan članak, koji vam prenosimo.
Kako jesti lubenicu svaki dan
„Možda prvo pitanje koje je trebalo da postavim jeste da li treba da jedem lubenicu svaki dan
„To je okej“, kaže Plovman. „Lubenicu je zaista teško pojesti u prevelikim količinama, i nikada neću obeshrabriti ljude da jedu bilo koju vrstu voća. (Jedna porcija lubenice je oko dve šolje dnevno.) I pored toga, osećam da treba da dodam da vaša ishrana treba da bude uravnotežena, pa se pobrinite da svaki dan jedete druge vrste voća i povrća. Pretpostavljam da bi bio problem ako svaki dan jedete samo lubenicu.“
Istraživanja sugerišu da lubenicu takođe treba konzumirati sa oprezom ako osetite bilo šta od sledećeg:
Ako ste skloni probavnim problemima, lubenica može da izazove gasove. A ako imate česte glavobolje, možda bi bilo pametno da jedete lubenicu umereno – jedna klinika u Klivlendu ističe da lubenica sadrži značajnu količinu tiramina, koji je aminokiselina koja utiče na krvni pritisak. To znači da lubenica može izazvati napad migrene.“
Pročitajte još
A ako ste dijabetičar, važno je da budete oprezni sa većinom voća zbog prirodnog sadržaja šećera.
„Dijabetičari ili drugi ljudi koji imaju poteškoća da regulišu šećer u krvi treba da jedu lubenicu u što manjim količinama ili je skroz izbegnu, jer može da izazove skok šećera u krvi“, upozorava Plovman.
Klivlendska klinika takođe kaže da ljudi sa alergijama na određeni polen, uključujući travu ili ambroziju, mogu da dožive alergijsku reakciju na lubenicu.
Svakako, savet je da se posavetujete sa svojim lekarom.
Ako je ovo sve okej, predstavljam vam neke od mojih omiljenih načina za konzumiranje lubenice (i jedini način na koji nikada više neću pokušati).
Sveža lubenica, isečena na velike kocke
Pravilo broj 1: Ne smeju biti kašaste i mekane kockice.
Ali bitan faktor koji će vam pomoći da uživate u krupnim i čvrstim komadima (pored hlađenja) je sečenje na veoma velike komade. Takođe je brže, ako ste lenji kao ja. Moje iskustvo sa lubenicama me je naučilo da sečenje na komadiće veličine kocke šećera nije pogodno – ni ukusno.
Zamrznuta lubenica u smutiju ili kaši
Ako slučajno kupite prezrelu lubenicu, isecite je, a zatim zamrznite. Ubacite nekoliko kockica u smuti da biste poboljšali ukus, ishranu i hidrataciju.
Možete dodati smrznutu lubenicu sa drugim voćem, ali moj lični favorit je mešanje smrznute lubenice sa malo soka od limete i limunadom bez šećera. Prava letnja poslastica.
Feta salata od lubenice
Postalo je popularno sezonsko jelo i vredi ga probati. Za salatu pomešajte činiju lubenice narezane na kockice sa šakom izmrvljenog feta sira i seckanu svežu nanu. Tako je osvežavajuće! Postoji mnogo varijacija ovog recepta – neki dodaju krastavce, paradajz, luk, preliv od limete, avokado ili čak halapenjo. A ja mogu da potvrdim da su sve varijante ukusne.
Voćni ražnjići
Uzmite ogromnu činiju različitog isečenog voća. Lubenicu, dinju, grožđe, ananas i kivi, ilu bilo koje drugo voće koje je dovoljno čvrsto da se stavi na štapić. Zatim ih nanižite na drveni ražnjić. To je u osnovi voćna salata na štapiću, ali je ovako lepše za serviranje gostima ili davanje deci. Dijetetičarka Plovman isto voli da ih pravi i priznaje da ponekad dodaje maršmelou.
Sok od lubenice
Sok od lubenice, opet sa malo limete, neverovatno rashlađuje tokom vrelih letnjih dana. Takođe se dobro slaže sa drugim sokovima.
Mini lubenice
Znate one preslatke male lubenice za jednu osobu? Nikada ih ne kupujem jer su besmisleno skupe, ali sam odlučila da isprobam za ovaj članak. Bila sam i oduševljena i razočarana kada sam otkrila da imaju ukus baš kao veće lubenice. Mislila sam da će možda biti slađe, ali ne. Ipak, ukusne su.
Odresci od lubenice
Ovo je trenutno super trendi recept i priznaću da sam ga isprobala samo zbog ovog teksta. Ideja je da lubenicu isečete na komade veličine i debljine malog goveđeg odreska. Svaku krišku premažite maslinovim uljem, sosom za roštilj, solju i biberom. Zatim pržite u tiganju ili pecite na žaru. Ne jedem mnogo mesa, tako da mi se dopala ideja o veganskoj alternativi bifteku… ali to nije to.
Sorbe od lubenice
Sorbe od lubenice je možda i najukusnija verzija ove poslastice. Dodate šećer, zamrznete i uživate.
Zdravstveni benefiti lubenice
„Crvena nijansa lubenice ukazuje na visok sadržaj likopena, prirodnog karotenoida. Što je boja intezivnija i tamnija, to su gušće hranljive materije“, kaže DŽesika.
Lubenica, doduše, nije voće koje ima najviše hranljivih sastojaka, ali ima neke velike nutritivne prednosti.
Lubenica je povećala moju hidrataciju
Sastoji se od impresivnih 92% vode, što je čini veoma hidratantnom.
„Često preporučujemo ovo deci koja su izbirljiva ili starijim ljudima koji zaborave da piju vodu, kao način da ostanu hidrirani“, kaže Plovman.
Stručni izvori su primetili da lubenica pomaže telu da oslobodi toksine kao što je amonijak. Faktor hidratacije je verovatno jedan od razloga zašto, dok je drugi prisustvo amino kiseline citrulina.
Lubenica je smanjila upalu
Toliko istraživanja sugeriše da mnoge od današnjih savremenih bolesti potiču od sistemske upale u telu, a fitonutrijenti koji se nalaze u biljkama su među najboljim oružjem koje imamo protiv upale. Lubenica je bogata likopenom, vitaminima A i C, kalijumom, magnezijumom i antioksidansima – svi oni se bore protiv upale.
Ja lično imam inflamatorni artritis, autoimuni poremećaj, tako da mi je konzumiranje antiinflamatorne hrane veoma važno.
Lubenica možda smanjuje rizik od raka
Lubenica ima više likopena od bilo kog drugog svežeg voća ili povrća. Likopen je moćan antioksidans za koji se pokazalo da smanjuje rizik od nekih karcinoma, srčanih bolesti i problema sa očima.
Rak je jak u mojoj porodici, tako da prihvatam sve što mogu da smanjim rizik.
Lubenica smanjuje rizik od srčanih bolesti
Kalijum je važan nutrijent za zdravlje srca i mišića. (Srce je mišić!) Uzimanje dovoljno kalijuma može smanjiti rizik od srčanih oboljenja i sniziti krvni pritisak“, zaključuju one.