Дејвид Линч је открио да му је дијагностикован емфизем, хронична болест плућа, услед „дугогодишњег пушења". Холивудски редитељ хит серије „Твин Пикс", рекао је да је упркос дијагнози у „одличној форми" и да се „никада неће повући".

У интервјуу за британски филмски часопис Сајт енд саунд, 78-годишњак је рекао да ово стање утиче на његову покретљивост, што значи да ће у будућности моћи да режира филмове само на даљину.

Линч је сада објавио на Икс (бивши Твитер), рекавши да је његова дијагноза „цена коју мора да плати" зато што пуши, али и да је штетну навику баталио пре две године.

Фото: Профимедиа

 

 

Емфизем је облик хроничне опструктивне болести плућа. Појављује се када дође до оштећења ваздушних кеса у плућима. Главни симптоми су кратак дах, упоран кашаљ честе инфекције грудног коша и пискање. Проблеми са дисањем се постепено погоршавају током времена. Главни узрок је пушење, иако могу да оболе и људи који никада нису пушили.

- Морам рећи да сам веома уживао у цигаретама - написао је - али постоји цена.

Фото: Профимедиа

 

 

Емфизем је стање које узрокује симптоме као што су кратак дах и упоран кашаљ. Али Линч каже да је "испуњен срећом" и захвалио је фановима на бризи.

Режирао је 10 дугометражних филмова, а неколико је номиновано за Оскара. Његов последњи филмски пројекат била је трећа сезона "Твин Пикса", која је премијерно приказана у САД 2017.

(ББЦ)

БОНУС ВИДЕО: