Dejvid Linč je otkrio da mu je dijagnostikovan emfizem, hronična bolest pluća, usled „dugogodišnjeg pušenja". Holivudski reditelj hit serije „Tvin Piks", rekao je da je uprkos dijagnozi u „odličnoj formi" i da se „nikada neće povući".

U intervjuu za britanski filmski časopis Sajt end saund, 78-godišnjak je rekao da ovo stanje utiče na njegovu pokretljivost, što znači da će u budućnosti moći da režira filmove samo na daljinu.

Linč je sada objavio na Iks (bivši Tviter), rekavši da je njegova dijagnoza „cena koju mora da plati" zato što puši, ali i da je štetnu naviku batalio pre dve godine.

Foto: Profimedia

 

 

Emfizem je oblik hronične opstruktivne bolesti pluća. Pojavljuje se kada dođe do oštećenja vazdušnih kesa u plućima. Glavni simptomi su kratak dah, uporan kašalj česte infekcije grudnog koša i piskanje. Problemi sa disanjem se postepeno pogoršavaju tokom vremena. Glavni uzrok je pušenje, iako mogu da obole i ljudi koji nikada nisu pušili.

- Moram reći da sam veoma uživao u cigaretama - napisao je - ali postoji cena.

Foto: Profimedia

 

 

Emfizem je stanje koje uzrokuje simptome kao što su kratak dah i uporan kašalj. Ali Linč kaže da je "ispunjen srećom" i zahvalio je fanovima na brizi.

Režirao je 10 dugometražnih filmova, a nekoliko je nominovano za Oskara. NJegov poslednji filmski projekat bila je treća sezona "Tvin Piksa", koja je premijerno prikazana u SAD 2017.

(BBC)

BONUS VIDEO: