Доносимо рецепте за три омиљена јела Јосипа Броза Тита, човека који је, између осталог био и велики гурман.
1. Вишеградски купус
Потребно је: 800 г свежег купуса, 800 г јунеће потрбушине, 100 г црвеног лука, 100 г паприке, 200 г кромпира, 200 г парадајза, веза першуна, 40 г соли, бибер у зрну, 2 ловорова листа, чаша белог вина, две-три кашике уља
Потребно је: 800 г свежег купуса, 800 г јунеће потрбушине, 100 г црвеног лука, 100 г паприке, 200 г кромпира, 200 г парадајза, веза першуна, 40 г соли, бибер у зрну, 2 ловорова листа, чаша белог вина, две-три кашике уља
Припрема: Главицу свежег купуса насеците на осам кришки. Јунећу потрбушину нарежите на крупне коцке и ставите у прикладан лонац. На месо сложите купус, на њега на кришке нарезану главицу црвеног лука, 2 веће паприке исецкане на коцке, 4 кромпира исеците по дубини, 2 мања парадајза на кришке, грубо насецкајте везу першуна па додајте со, бибер, ловор, бело вино и мало уља. Долијте воду да покрије састојке и лагано кувајте два сата. Послужите у посуди у којој се јело кувало.
2. Запечене штрукле
Потребно је: за тесто: 400 г брашна, 1 мање јаје, уље, маслац, со; за надев: 1 кг свежег сира, 2 јаја, 200 г маслаца; за прелив: две чаше слатке павлаке
Прочитајте још
Припрема: Помешате брашно с јајетом, додајте со, мало уља, мало маслаца и мало топле воде. Тесто је спремно када се више не лепи на површину. Премажите га уљем и оставите око 30 минута. Развуците танке коре. Растопите маслац и попрскајте развучено тесто. У кило сира додајте 2 јаја и мало соли. Сир измешајте и распоредите по развученим корама. Савијте тесто па дебелом ивицом тањира нарежите штрукле дужине 6 цм. Штрукле убаците у 3 литра вријуће слане воде и кувајте 15 минута. Сложите у ватростални суд. Слатку павлаку прелијте преко штрукли и запеците у рерни око 20 минута, док не порумене.
3. Кувана јунетина
Потребно је: 1 кг јунетине (прса), 100 г шаргарепе, 100 г першуна, 50 г целера, 1 мали лук, ловоров лист, бибер у зрну, со
Припрема: Тито је захтевао да се јунетина припрема на овај начин. Килограм меса од јунећих прса расеците на два једнака дела. Месо ставите у вријућу воду, додајте шаргарепу, 2 корена першуна средње величине, комадић целера и мањи неољуштен лук, ловор, бибер у зрну и со.
Поклопите и кувајте 30 минута. Лепши комад меса ставите у чинију, прелијте супом, додајте шаргарепу и целер, те уз то послужите рен и сенф. Тито је волео недовољно кувано месо.