Један корисник друштвене мреже Икс по имену Николас Нојберт поделио је снимак жене која држи говор и - људи не могу да кажу да ли је то права особа.

Наиме, овај модел вештачке интелигенције изгледа толико реалистично да су многи написали да је граница између вештачке интелигенције и стварности избрисана. 

"Није стварно. Не верујте ничему што видите", написао је један корисник, док је други питао у неверици: "Ово је вештачка интелигенција?" 

"Није савршено, али је јако близу. Ово је близу магије", закључио је трећи и додао да је уочио неправилности код микрофона, али да је снимак и даље запањујући, а један је у шали написао: "Готово је".

„Ово је лудо“, „Ово се дешава пребрзо“ и „Изгледа лудо добро, готово је немогуће рећи да то није права особа“ су неки од коментара. 

AI модели освајају свет 

Појава AI модела је присутна већ неко време. На пример, AI модел Емили Пелегрини је вирална сензација и привукла је пажњу милионера и неких познатих спортиста, који су је заменили за праву особу. 

Поред тога, недавно је одржано прво светско такмичење лепоте AI, а победник је била мароканска AI инфлуенсер Кенза Лаили. 

Deepfake славних је све већи проблем 

Колико је вештачка интелигенција напредовала доказује и поплава лажних видео снимака познатих личности, попут оног на којем певач Џастин Тимберлејк пије пиво.

Видео с вештачком интелигенцијом постао је виралан након што је ухапшен због вожње у пијаном стању и направљен је по узору на његову фотографију која је постала вирална. 

Поред тога, многе глумице су се суочиле са појавом deepfake порнографског садржаја и све је теже потврдити да ли су видео снимци славних стварни или не. 

Глумац Кијану Ривс такође је говорио о овом проблему, а његов уговор је забрањивао било какве дигиталне промене у вези са његовим лицем или глумачким наступом. Међутим, то није спречило креаторе дигиталног садржаја да објављују дубоке лажне снимке са његовим ликом. 

@unreal_keanu And so it's been 3 years⏳More in my Telegram channel. Link in profile bio #keanu #reeves #keanureeves #unrealkeanu #unrealreeves #unrealkeanureeves ♬ original sound - Unreal Keanu Reeves

БОНУС ВИДЕО:

(Индекс.хр)