Топлотни таласи и летње врућине поред високог сунца, које краде и најмањи део хладовине, терају нас да пронађемо било који извор освежења. Многи траже помоћ у клима уређајима који нам помажу да се бар мало осетимо удобније у нашим домовима и на радним местима.

Ипак, клима уређаји су познати као једни од највећих потрошача у домаћинствима, па многи брину о ценама струје у летњим месецима. Ако сте се икада запитали колико ваша клима заиста троши - доносимо вам одговоре на ваше питање. 

Постоји општа заблуда да је израчунавање потрошње клима уређаја једноставно и да се мери тако што се снага уређаја помножи са сатима рада, али није тако једноставно. Најчешће помињана цифра од приближно једног евра за десет сати рада најчешће није тачна, јер клима уређаји врло често не раде на максималној снази. 

На хрватској страници Клима Концепт тврде како уређај снаге 3,5кW у пуној снази максимално троши око 1,2кW електричне струје док не постигне жељену температуру, а након чега смањује своју потрошњу на 200 до 500W како би ту температуру и одржао, односно у просеку за одржавање угоднијих температура троши око 350W.

Фото: Shutterstock

 

Зато да бисмо израчунали тачан износ који ћете платити на крају месеца за "луксуз" коришћења клима уређаја, морате рачунати два различита облика коришћења климе.

Први облик је постизање жељене температуре када је формула за рачунање 1,2кW * 0,14€/кWх што износи око 0,168€ по сату док не охлади просторију како желите. Након тога клима смањује своју потрошњу и троши 350W * 0,14€/кWх што износи 0,049€ по сату за одржавање температуре.

То су цене за време више тарифе када електрична струја кошта 0,14€/кWх, а за време ниже тарифе та цена пада. Нижа тарифа летњим месецима почиње у 22 сата, а завршава ујутро у 8 сати.

Фото: Shutterstock

 

Ipak, cene mogu varirati, a зависе i o спољним i o унутрашњим temperaturama, као и од нивоа енергетске ефикасности вашег клима уређаја и величине простора који клима расхлађује. Ако желите да смањите потрошњу струје, било би добро да не подесите жељену температуру на 18 степени Целзијуса, јер тада клима ради максималном снагом.

Такође, при куповини клима уређаја препоручује се сагледавање нивоа енергетске ефикасности, где, наравно, предњаче клима уређаји са А++ и А+++ оценама. 

БОНУС ВИДЕО:

(Вечерњи лист)