Да ли сматрате да спавате довољно, а опет сте сваког дана уморни? Осећај успорености, недостатак фокуса, чак и умор тела вас прате у стопу, а сигурни сте да спавате баш колико би требало.

Доктор Рос Пери објаснио је за "Сан" 7 најчешћих грешака које немају везе са спавањем, а утичу на наш осећај умора. Ево и како да их исправите и имате више енергије!

1. Не крећете се довољно

Седење је саставни део нашег живота, нарочито у модерном времену када се многи послови обављају за рачунаром. Ако дуго седите преко дана, могуће је да сте зато уморни.

Фото: Танјуг/Владимир Шпорчић

 

 

"Недостатак кретања доводи до слабљења мишићно-скелетног система, као и кардиоваскулараног система. Због тога можемо да се осећамо уморно и успорено", рекао је др Пери.

2. Не пазите на држање тела

Поред седења, које утиче на леђа, ноге и врат, погрешно држање или "грбљење" пред рачунаром доводе и до других проблема. Лоше држање изазива напор мишића, умањује проток крви и самим тиме и доток кисеоника у ћелије.

"Због проблема са леђима, овај притисак може да изазове терет на другим групама мишића. И ако дуго траје, довешће до осећаја исцрпљености", објаснио је др Пери.

3. Једете превише угљених хидрата

Стара је прича о "умору" од угљених хидрата - поједете тестенину, пицу или пуно хлеба за ручак, и одједном вам се приспава, само бисте да легнете мало, а не можете. Угљени хидрати су неопходни телу, али изазивају нагли скок шећера у крви, а када тај ниво нагло опадне, уморни смо и изнурени.

4. Пијете превише кафе

Да, кафа ће вас привремено "подићи", али превише кофеина може да поремети обрасце спавања.

Фото: Shutterstock

 

 

"Кафа стимулише ослобађање адреналина због чега добијамо нагли налет енергије. Временом, конзумирање превише кофеина може да доведе до адреналног умора и допринесе осећају исцрпљености", објаснио је нутрициониста Енди Дејли. Прочитајте и сигнале да пијете превише кафе!

Кафа је и диуретик, подстиче избацивање течности и може да доведе до дехидратације. Утиче и на ниво шећера у крви", рекао је он.

5. Немате довољно интимних односа

Редовна активност у овој сфери живота повезана је са бољим нивоима енергије и бољим сном. Ако сте у вези, интимни тренуци са партнером не подижу само расположење, већ и ниво енергије.

Фото: Shutterstock

 

 

Недостатак интимности иде руку под руку са премореношћу. Током интимних односа, ослобађају се хормони као што су окситоцин и пролактин, а они подстичу окрепљујући сан.

6. Пијете превише газираних пића

Садрже пуно шећера, који је угљени хидрат и изазива скокове и падове шећера у крви. Замените их чајевима или природним воћним соковима како бисте избегли овај проблем.

7. Не уносите пробиотике

Природни пробиотици као што су јогурт, кефир, разно поврће, подстичу цревну флору да буде у здравој равнотежи. Здрава цревна флора основ је за стабилан организам, и ако не уносите храну богату влакнима и пробиотике, могуће је да ћете се осећати безвољно и нећете имати енергије.

(Мондо)

БОНУС ВИДЕО: