Da li smatrate da spavate dovoljno, a opet ste svakog dana umorni? Osećaj usporenosti, nedostatak fokusa, čak i umor tela vas prate u stopu, a sigurni ste da spavate baš koliko bi trebalo.

Doktor Ros Peri objasnio je za "San" 7 najčešćih grešaka koje nemaju veze sa spavanjem, a utiču na naš osećaj umora. Evo i kako da ih ispravite i imate više energije!

1. Ne krećete se dovoljno

Sedenje je sastavni deo našeg života, naročito u modernom vremenu kada se mnogi poslovi obavljaju za računarom. Ako dugo sedite preko dana, moguće je da ste zato umorni.

Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić

 

 

"Nedostatak kretanja dovodi do slabljenja mišićno-skeletnog sistema, kao i kardiovaskularanog sistema. Zbog toga možemo da se osećamo umorno i usporeno", rekao je dr Peri.

2. Ne pazite na držanje tela

Pored sedenja, koje utiče na leđa, noge i vrat, pogrešno držanje ili "grbljenje" pred računarom dovode i do drugih problema. Loše držanje izaziva napor mišića, umanjuje protok krvi i samim time i dotok kiseonika u ćelije.

"Zbog problema sa leđima, ovaj pritisak može da izazove teret na drugim grupama mišića. I ako dugo traje, dovešće do osećaja iscrpljenosti", objasnio je dr Peri.

3. Jedete previše ugljenih hidrata

Stara je priča o "umoru" od ugljenih hidrata - pojedete testeninu, picu ili puno hleba za ručak, i odjednom vam se prispava, samo biste da legnete malo, a ne možete. Ugljeni hidrati su neophodni telu, ali izazivaju nagli skok šećera u krvi, a kada taj nivo naglo opadne, umorni smo i iznureni.

4. Pijete previše kafe

Da, kafa će vas privremeno "podići", ali previše kofeina može da poremeti obrasce spavanja.

Foto: Shutterstock

 

 

"Kafa stimuliše oslobađanje adrenalina zbog čega dobijamo nagli nalet energije. Vremenom, konzumiranje previše kofeina može da dovede do adrenalnog umora i doprinese osećaju iscrpljenosti", objasnio je nutricionista Endi Dejli. Pročitajte i signale da pijete previše kafe!

Kafa je i diuretik, podstiče izbacivanje tečnosti i može da dovede do dehidratacije. Utiče i na nivo šećera u krvi", rekao je on.

5. Nemate dovoljno intimnih odnosa

Redovna aktivnost u ovoj sferi života povezana je sa boljim nivoima energije i boljim snom. Ako ste u vezi, intimni trenuci sa partnerom ne podižu samo raspoloženje, već i nivo energije.

Foto: Shutterstock

 

 

Nedostatak intimnosti ide ruku pod ruku sa premorenošću. Tokom intimnih odnosa, oslobađaju se hormoni kao što su oksitocin i prolaktin, a oni podstiču okrepljujući san.

6. Pijete previše gaziranih pića

Sadrže puno šećera, koji je ugljeni hidrat i izaziva skokove i padove šećera u krvi. Zamenite ih čajevima ili prirodnim voćnim sokovima kako biste izbegli ovaj problem.

7. Ne unosite probiotike

Prirodni probiotici kao što su jogurt, kefir, razno povrće, podstiču crevnu floru da bude u zdravoj ravnoteži. Zdrava crevna flora osnov je za stabilan organizam, i ako ne unosite hranu bogatu vlaknima i probiotike, moguće je da ćete se osećati bezvoljno i nećete imati energije.

(Mondo)

BONUS VIDEO: