Ову награду је постхумно добио и Жарко Лаушевић (1960-2023) за којим ће српска јавност још дуго жалити. Доделу награде је Цветковић доживео врло емотивно те се обратио публици и проговорио о изузетно тешком периоду у животу: 

Фото: Драган Кујунџић/Танјуг

 

- Пре отприлике седам, осам година људи су се у доброј мери поздрављали са мном, мање-више сузних очију, очекивајући да је то наш можда и последњи сусрет. Неке филмове сам морао да прекинем да снимам због тога што су околности биле такве, али у једном часу на северу ове наше планете срео сам једну докторку, која ми је вратила живот у руке, која ми је продужила живот, која ми је омогућила да и вечерас будем са вама. Њој посвећујем ову награду, она се зове Нада Басара. Хвала јој за живот који ми је дала, хвала јој за ову награду – истакао је глумац.

Фото: Н. Скендерија

 

Светозар је исказао жаљење што Лаушевић није доживео ово вече, па да заједно приме награду: 

- Волео бих да сам данас у могућности данас с Лаушевићем поделим овакву једну част и знамење, које је највише у животу. Награду посвећујем докторки Нади Басари (једна од водећих стручњака за трансплантацију матичних ћелија у Немачкој и Европи), која је утицала на то да сам и данас жив. Велику захвалност дугујем свима који су пре мене били овде, а највише сам захвалан својој деци, која су имала стрпљења и љубав за ликове које сам доносио кући - рекао је Цветковић.

Награду "Павле Вуисић", која је припала постхумно Жарку Лаушевићу, примила је његова супруга Анита Лаушевић од глумца Петра Бенчине. Пред посетиоцима на Летњој позорници, емотивне речи о Лаушевићу су упутили глумци Ирфан Менсур, који је рекао да још није нашао човека који ће му слати текстове да пита јесу ли добри или лоши, и Мима Караџић, који је истакао да је "Жарко и те као заслужио ову награду".

На фестивалу ће до 30. августа бити приказано у главном такмичарском програму 12 домаћих филмова, међу којима су уз "За данас толико" и "Недеље", и "Чувари формуле", "Последњи стрелац", "Мегдан: између воде и ватре", "78 дана", "Хероји Халијарда", "Сунце мамино", "Руски конзул", "Живи и здрави", "Јорговани" и "Радничка класа иде у пакао".

(Република)

БОНУС ВИДЕО: