Ovu nagradu je posthumno dobio i Žarko Laušević (1960-2023) za kojim će srpska javnost još dugo žaliti. Dodelu nagrade je Cvetković doživeo vrlo emotivno te se obratio publici i progovorio o izuzetno teškom periodu u životu: 

Foto: Dragan Kujundžić/Tanjug

 

- Pre otprilike sedam, osam godina ljudi su se u dobroj meri pozdravljali sa mnom, manje-više suznih očiju, očekivajući da je to naš možda i poslednji susret. Neke filmove sam morao da prekinem da snimam zbog toga što su okolnosti bile takve, ali u jednom času na severu ove naše planete sreo sam jednu doktorku, koja mi je vratila život u ruke, koja mi je produžila život, koja mi je omogućila da i večeras budem sa vama. NJoj posvećujem ovu nagradu, ona se zove Nada Basara. Hvala joj za život koji mi je dala, hvala joj za ovu nagradu – istakao je glumac.

Foto: N. Skenderija

 

Svetozar je iskazao žaljenje što Laušević nije doživeo ovo veče, pa da zajedno prime nagradu: 

- Voleo bih da sam danas u mogućnosti danas s Lauševićem podelim ovakvu jednu čast i znamenje, koje je najviše u životu. Nagradu posvećujem doktorki Nadi Basari (jedna od vodećih stručnjaka za transplantaciju matičnih ćelija u Nemačkoj i Evropi), koja je uticala na to da sam i danas živ. Veliku zahvalnost dugujem svima koji su pre mene bili ovde, a najviše sam zahvalan svojoj deci, koja su imala strpljenja i ljubav za likove koje sam donosio kući - rekao je Cvetković.

Nagradu "Pavle Vuisić", koja je pripala posthumno Žarku Lauševiću, primila je njegova supruga Anita Laušević od glumca Petra Benčine. Pred posetiocima na Letnjoj pozornici, emotivne reči o Lauševiću su uputili glumci Irfan Mensur, koji je rekao da još nije našao čoveka koji će mu slati tekstove da pita jesu li dobri ili loši, i Mima Karadžić, koji je istakao da je "Žarko i te kao zaslužio ovu nagradu".

Na festivalu će do 30. avgusta biti prikazano u glavnom takmičarskom programu 12 domaćih filmova, među kojima su uz "Za danas toliko" i "Nedelje", i "Čuvari formule", "Poslednji strelac", "Megdan: između vode i vatre", "78 dana", "Heroji Halijarda", "Sunce mamino", "Ruski konzul", "Živi i zdravi", "Jorgovani" i "Radnička klasa ide u pakao".

(Republika)

BONUS VIDEO: