Како се наводи у опису кратког видео клипа, један од чланова Медитеранског центар за еколошки мониторинг (МедЦЕМ) је поново имао срећу да сними фоку у другој шпиљи. 

- Као члан екипе МедЦЕМ-а пре 12 месеци снимио је први видео-доказ о медведицама у црногорским територијалним водама, а сада ево још једне – веће животиње, у пећини на подручју општине Бар - пише испод снимка.

Како тврде Медитеранског центар за еколошки мониторинг, ронилац је намеравао да провери стање камере која је постављена у тој пећини (претходна “трап камера” је украдена након мање од месец дана) и доживео је право изненађење. Очекују се и снимци са нове “трап камере”, који ће вероватно бити још занимљивији.

Поводом овог новог открића, огласио се Институт за биологију мора Котор. Из Института упозоравају да животињи не треба прилазити јер ју се на тај начин додатно узнемирава.

Фото: Википедија/Јавно власништво

 

- Овај редак и драгоцен сусрет додатно наглашава хитност потребе за заштитом нашег морског подручја - указују из Института.

Процењује се да на свету постоји између 450 и 600 зрелих јединки те је до недавно сматрана критички угроженом врстом на планети.

- Присуство морске медведице у Црној Гори јасно указује на важност наставка напора за очување ове врсте - навели су из Института и додају да се за додатне инФормације заинтересовани могу обратити НВО Медитерански центар за еколошки мониторинг- МедЦЕМ.

(баринфо.ме)