Како се наводи на сајту Министарства правде САД од децембра 2020. до јануара 2024. године, Томас Сабо (26), држављанин Румуније и Немања Радовановић (21), држављанин Србије, узнемиравали су, заједно са саучесницима, укупно 101 жртву, укључујући 61 америчког званичника, преноси АП.

На терет им се ставља да су жртве излагали полицијским интервенцијама, што је пракса која се зове "сватинг" и излагали их лажним бомбашким дојавама, наводи се у објављеној оптужници.

Њихове мете, које нису идентификоване по имену, били су чланови америчког Конгреса, високи званичници федералних агенција за спровођење закона, државни званичници, као и, међу 40 приватних лица, представници верских институција.

Како се наводи у оптужници ове шале нису имале политичку позадину, а сада оптужени Румун је Србину у једном трентуку рекао: "Нисмо ни у једном табору".

Позиви полицији су укључивали пријаве убистава или припреме самоубиства у кући жртве, талачке кризе, отмица деце, постављање бомби, пуцњаву и све оно што би изазвало да на лице места буду послати SWAT тимови, преноси Информер. 

Да политика није била повод показује, како тврде амерички медији и то што су међу жртвама и судија Тање Чуткан и специјални тужилац Џек Смит који су били ангажовани у процесу против Доналда Трампа, али и његова истакнута присталица Мерџори Тејлор Грин.

Поред емотивних патњи које су претрпеле жртве, ове претње су изазвале саобраћајну несрећу током једне полицијске интервенције, довеле су до ометања верских служби и затварања улица.

Фото: Танјуг/АП

 

- Сватинг није невина шала, она угрожава стварне људе, расипа драгоцене полицијске ресурсе и наноси велику емоционалну трауму - саопштио је савезни тужилац Метју Грејвс у саопштењу и додао:

- Употребићемо сва средства која су нам на располагању да пронађемо починиоце и позовемо их на одговорност, где год да се налазе.

БОНУС ВИДЕО: