Песме и спотови групе, укључујући и Money, Money, Money и Dancing Queen, пуштени су на догађају у Минесоти у јулу, наводи шведски лист Свенска Дагбладет.

У изјави новинској агенцији Ројтерс, из издавачке куће Јуниверзал Мјузик су навели: „Заједно са члановима групе Аба, открили смо да су објављени видео снимци на којима је њихова музика коришћена на Трамповим догађајима, и зато смо затражили да се њихова музика уклони."

Додају да никаква дозвола није дата ни Трампу ни његовој кампањи.

Шведске звезде су последње на дугачкој листи уметника који су се успротивили да Трамп користи њихову музику у председничкој кампањи.

Ове недеље, чланови бенда Фу Фајтерс су на друштвеним мрежама објавили да нису дали дозволу да се My Hero користи на Трамповом скупу. Из Трампове кампање су саопштили да имају дозволу да користе песму, наводи лист Индепендент.

Фото: Профимедиа

 

Портпарол бенда је рекао да ће сви хонорари добијени од Трампове кампање за поменуту песму бити донирани кампањи кандидаткиње Демократске странке Камале Харис.

Прошлог месеца, тим певачице Селин Дион осудио је "неовлашћено" коришћење клипа My Heart Will Go On, а породица покојног соул певача Ајзака Хејса наредила је Трампу да престане да пушта Hold On, I'm Coming и затражила три милиона долара накнада за лиценцу.

У марту су наследници певачице Шинејд О'Конор захтевали да престане да пушта Nothing Compares 2 U, наглашавајући да би она била "згрожена, повређена и увређена".

Адел, РЕМ и Ролингстонси су такође међу великим именима која су захтевала да Трамп не користи њихове песме.

Међутим, музичари су имали само ограничен успех у спречавању политичара да користе њихову музику.

У САД, кампање су обавезне да имају лиценцу тела за музичка права БМИ, што им даје приступ више од 20 милиона нумера за коришћење на својим скуповима.

Уметници и издавачи могу тражити да се њихова музика повуче са листе, али изгледа да организатори ретко проверавају базу података како би били сигурни да имају дозволу.

(ББЦ)

БОНУС ВИДЕО: