- Позивам Пленковића, а не (министра одбране Ивана) Анушића јер је он само извршилац Пленковићев, да се томе разговара. Нисам против војног рока, али треба донети одговарајуће наредбе. Мислите доносити наредбе без мене? Како сте то замислили? На силу - рекао је Милановић.

Хрватска Влада најавила је враћање обавезног рока од 1. јануара наредне године, а Милановић сматра да то није идеја за одбацивање, али пита колико људи Хрватска планира да мобилизује.

- Ја одговарам за опште стање војске, не Пленковић и Анушић. Веће за одбрану ће се састати и о томе ће се разговарати, сазивамо га Пленковић и ја, то је потпуно јасно. Немам никакво негативно мишљење према идеји, али морамо видети шта нам недостаје - навео је Милановић.

Милановић је упитао ко је смислио да војни рок траје осам седмица. “Осам седмица је база, након тога се морају специјализовати", сматра председник Хрватске и понавља да "ништа од тога не може без договора".

Фото: Shutterstock

 

Упитао је и колико ће људи бити мотивисано за војни рок:

- Имамо ли ми те људе? Или то неко ради да би се допао неком политички? Зато што није успела вежба искрцавања на плажи у Купарима 1. августа ове године, тако систем не би требало да функционише. Немојте се играти с тим, стално Пленковић покушава да се с тим гура на сила, с лактом, и онда некоме говори да крши Устав. Ја Устав браним пет година и зато сам опасан вербално, само према насилницима, према слабима сам пристојан - рекао је Милановић, пренели су хрватски медији.

Ми, казао је, знамо како функционише хрватски Устав, који "Пленковић сатире већ осам година, а једина брана сам ја".

Фото: Профимедиа

 

Председник Хрватске се запитао зашто се жури са спровођењем враћања војног рока и констатује да је "једини мотив да Драган Приморац иде на (председничке) изборе, а он о томе нема став, као што нема ни о чему”.

Приморац је објавио своју кандидатуру за председника Хрватске на децембарским изборима, а подржао га је Пленковићев ХДЗ.

БОНУС ВИДЕО: