Рон Гаран је пример астронаута који не само да је имао значајан утицај за истраживање свемира, већ је своју каријеру искористио за промовисање позитивних промена на Земљи. Његов рад и даље инспирише многе да верују у моћ међународне сарадње и одрживих иновација.

Провео је невероватних 178 дана у свемиру, а своје искуство је пренео у књизи "The Orbital Perspective: Lessons in Seeing the Big Picture from a Journey of 71 Million Miles", где је детаљно објаснио како га је то потпуно променило, посебно његов поглед на свет.

- Видео сам биосферу која се прелива у дугиним бојама и удружује се са животом. Нисам видео економију, али откако системи које је човек креиарао третирају баш све, укључујући и саме системе за одржавање живота наше планете, као подружницу глобалне економије, јасно је, са те тачке у којој нестаје Земља, а почиње свемир, да ми живимо лаж - рекао је Гаран у интервјуу за "Биг Тхинк", а потом је објаснио зашто се променила његова перспектива:

Фото: Профимедиа

 

 

- "Ефекат прегледа" описује промену коју астронаути доживе када виде планету како левитира у тами свемира. Као да нам се упали сијалица и схватимо колико смо сви међусобно повезани и зависни. Човечанство лебди у мраку, ми видимо само мали приказ стварности - наглашава.

Истакао је зашто не можемо да решимо проблеме са којим се суочавамо.

- Мислимо да знамо целу слику, док у стварности видимо само мали приказ . Пошто не видимо реалну слику, нисмо у стању да решимо многе проблеме са којима се суочавамо. Као цивилизација тренутно плаћамо високу цену тога. Део разлога због којих не решавамо проблеме јесте то што немамо праву персепктиву, не бавимо се . То је један од разлога... зашто морамо да изађемо из мрака", рекао је астронаут.

Гаран на основу свега што је доживео у свемиру развио концепт орбиталне перспективе који је описао као "позив на акцију". Уместо да прво размишљају о економији и друштву, Гаран је позвао људе да почну да приступају животу на начин који на првом месту користи човечанству као целини.

Сајајна каријера Гарана

Рон Гаран је бивши амерички астронаут, инжењер и пилот, који је био члан неколико значајних мисија НАСА-е. Рођен је 30. октобра 1961. године у Њујорку. Пре него што је постао астронаут, Гаран је завршио основне и мастер студије из аеронаутичког инжењеринга, што му је омогућило да служи као пилот борбених авиона у америчком Ратном ваздухопловству.

Рон Гаран је одабран за астронаута 2000. године, и убрзо након тога почео је интензивну обуку. Његов први лет у свемир био је 2008. године у склопу мисије СТС-124, где је служио као специјалиста за мисију. Током ове мисије, посада је испоручила и инсталирала један од главних делова јапанског лабораторијског модула на Међународној свемирској станици (ИСС).

Фото: Профимедиа

 

 

Други пут је летео у свемир 2011. године, када је провео више од пет месеци на Међународној свемирској станици као члан Експедиције 27/28. Током овог боравка, Гаран је учествовао у различитим експериментима и техничким задацима, укључујући неколико свемирских шетњи, где је поправљао и одржавао спољне компоненте станице.

Поред свог рада као астронаут, Гаран је познат по свом доприносу глобалној сарадњи у свемиру и коришћењу свемирских технологија за побољшање живота на Земљи. Један је од оснивача пројекта Фрагиле Оасис, онлине платформе која повезује људе из целог света са мисијом да користе технологију и креативне ресурсе како би решавали изазове с којима се суочава човечанство.

Након што је напустио НАСА-у, Гаран је наставио да се бави предузетништвом и глобалним иницијативама, фокусирајући се на одрживи развој и иновације. Такође је активан као јавни говорник, где инспирише људе широм света да размишљају глобално и делују локално како би направили позитивне промене.

(Стил)

БОНУС ВИДЕО: