Бора је оставио неизбрисив траг у музичкој сцени. Бројне генерације славиле су и плакале уз његове хитове. Нема сумње да ће се исти хитови слушати још много година. 

Бора Ђорђевић је рођен 1. новембра 1952. године у Чачку.  Већ од раних дана показује велику интересовање за музику, а после турбелентних година одрастања и боравка у истражном затвору због недозвољених активности, сели се за Београд и уписује гимназију. 

Током 1978. године настаје чуивени бенд "Рибља чорба" који је привукао јако брзо велику пажњу. Оно што карактерише групу су провокативни текстови и јединствен стил. 

Први наступ имали су ме у малом месту Елемир, где су одмах привукли пажњу локалне публике. Карактеристика бенда били су енергични концерти, врло брзо се за њих прочуло широм Југослаавије. 

Фото: Новости

 

Први албум Рибље Чорбе, "Кост у грлу", донио је бенду муњевит успон на музичкој сцени. Са песмама које су причале приче о свакодневном животу и друштвеним темама, борили су се за пажњу публике. Популарност Рибље Чорбе додатно је порасла са албумима као што су „Покварена машта и прљаве страсти“.

Песме као „На Западу ништа ново“ и „Мирно спавај“ изазвале су разне контроверзе и критике због својих оштрих политичких и друштвених коментара. Контроверзе и критике пратили су их и на концертима, од којих су неки завршили инцидентима, попут трагедије на загребачкој Леденој дворани.

Фото: Новости

 

Очигледно је да су се уз овај бенд развијале многе емоције.

Неке од најпознатијих песама Рибље Чорбе укључују "Лутка са насловне стране", "Остани ђубре до краја", и "Кост у грлу". Сваки текст је врло специфичан, може се рећи тематски обрађен и вођен је личним емоцијама легендарног рокера. Неколико пута је истицао да су жена и деца имали огроман утицај на развој. 

(Гитаријада Војводине

БОНУС ВИДЕО: