Bora je ostavio neizbrisiv trag u muzičkoj sceni. Brojne generacije slavile su i plakale uz njegove hitove. Nema sumnje da će se isti hitovi slušati još mnogo godina. 

Bora Đorđević je rođen 1. novembra 1952. godine u Čačku.  Već od ranih dana pokazuje veliku interesovanje za muziku, a posle turbelentnih godina odrastanja i boravka u istražnom zatvoru zbog nedozvoljenih aktivnosti, seli se za Beograd i upisuje gimnaziju. 

Tokom 1978. godine nastaje čuiveni bend "Riblja čorba" koji je privukao jako brzo veliku pažnju. Ono što karakteriše grupu su provokativni tekstovi i jedinstven stil. 

Prvi nastup imali su me u malom mestu Elemir, gde su odmah privukli pažnju lokalne publike. Karakteristika benda bili su energični koncerti, vrlo brzo se za njih pročulo širom Jugoslaavije. 

Foto: Novosti

 

Prvi album Riblje Čorbe, "Kost u grlu", donio je bendu munjevit uspon na muzičkoj sceni. Sa pesmama koje su pričale priče o svakodnevnom životu i društvenim temama, borili su se za pažnju publike. Popularnost Riblje Čorbe dodatno je porasla sa albumima kao što su „Pokvarena mašta i prljave strasti“.

Pesme kao „Na Zapadu ništa novo“ i „Mirno spavaj“ izazvale su razne kontroverze i kritike zbog svojih oštrih političkih i društvenih komentara. Kontroverze i kritike pratili su ih i na koncertima, od kojih su neki završili incidentima, poput tragedije na zagrebačkoj Ledenoj dvorani.

Foto: Novosti

 

Očigledno je da su se uz ovaj bend razvijale mnoge emocije.

Neke od najpoznatijih pesama Riblje Čorbe uključuju "Lutka sa naslovne strane", "Ostani đubre do kraja", i "Kost u grlu". Svaki tekst je vrlo specifičan, može se reći tematski obrađen i vođen je ličnim emocijama legendarnog rokera. Nekoliko puta je isticao da su žena i deca imali ogroman uticaj na razvoj. 

(Gitarijada Vojvodine

BONUS VIDEO: