Дуготрајна суша која је ове године погодила Славонију оставила је тешке последице. Једна од најпотреснијих слика ове кризе је пресушено корито реке Орљаве у славонској Пожеги (Хрватска), виталне водене жиле која је напајала околна насеља и пољопривредна поља.

Снимљене фотографије приказују мртво корито Орљаве, где су некада брзе воде текле, сада се простире само испуцала земља и суво камење. Животињски и биљни свет је нестао или је на рубу опстанка.

Фото: Фејсбук принтскрин/034portal.hr

 

 

Мештани, чији су животи уско повезани с реком, изражавају дубоку забринутост и тугу, сведочећи променама које угрожавају не само њихов начин живота већ и опстанак целе заједнице.

- Река је била извор живота за нас, а сада гледамо како природа одумире пред нашим очима - изјавио је један од забринутих становника.

 

 

Како хрватски "034портал" незванично сазнаје, јуче су грађани самоиницијативно спасили око 1.000 риба док напомињу како рибочувара нема нигде. Такође, многи се питају због чега гума на брани није подигнута како би акумулирала део воде, додајући да је сад право време за уређење и продубљивање корита реке Орљаве.

 

 

Суша, узрокована неуобичајено високим температурама и недостатком падавина, не само да је погодила реке попут Орљаве, већ је девастирала усеве, што прети егзистенцији многих пољопривредника у овом подручју.

Фото: Фејсбук принтскрин/034portal.hr

 

 

Од локалних власти за сада ни трага ни гласа, док се становници надају да ће јесен донети преко потребну кишу.

У следећем снимку погледајте и сами како је Орљава изгледала ранија:

 

 

(034портал)

БОНУС ВИДЕО: