Међутим, док је током прве хемотерапије, марта месеца 2021. године, лежао и посматрао у своју ћерку Ешли, нешто се у њему преломило па је одлучио да коначно отвори душу - Томас је већ 50 година бегунац од закона.

Наиме, када је имао свега 20 година, Томас је опљачкао банку у Охају и украо 215.000 долара, а оно што је ову причу додатно зачинило јесте чињеница да његово право име није било Томас Рандел већ Теодор Тед Конрад.

Након овог шокантог открића, његова ћерка Ешли није имала мира, па је брже боље похитала на интернет и укуцула право очево име. Оно што је угледала скаменило је у месту - стотине чланака се појавило о кримогеном животу њеног оца, пише ЦНН.

Наиме, Томас Рендал је у Линфилду у Масачусетсу био продавац аутомобила, успешан голфер у локалном клубу и породичан човек који је обожавао своју жену и једино дете.

Био је познат и по честим донацијама добротворним полицијским организацијама, а његов хоби било је гледање криминалистичких емисија. Међутим, у Кливленду је Томас Рендал био познат као Тед Конрад, неухватљиви пљачкаш банке. Овај злочин Томас је почини јер је био опседнут својим омиљеним "Тhe Thomas Crown Affair".

 

 

Његово лице било на свим потерницама, а амерички маршали, који су узгред отац и син, поставили су себи мисију да га ухвате. Џон Елиот, отац другог маршала, цео живот је посветио трагању за Конрадом и на крају је преминуо, 2020. године, не завршивши своју мисију.

- Била је то елегантно једноставна, али бесконачно сложена мистерија - описао је овај злочин Елиот јуниор, син америчког маршала који је на крају склопио све коцкице овог злочина.

Томасова ћерка колико год да се трудила није могла да пређе преко свега, па је наговорила оца да све признају њеној мами.

- Читала је чланке на интернету и само узвикивала: "О мој Боже, о мој Боже". 

Познавала га је више од 40 година, да би на крају сазнала ову огромну тајну - не могу да замислим колико је то за њу било трауматично - испричала је Ешли.

50 година мистерије

Истражитељи су све време били у питању како је Томас успео да нестане са лица земље, поготово што овај поступак од њега уопште нису очекивали. Властима Томас није био познат као криминалац јер је, до тог 11. јула 1969. године, био обичан благајник у банци који је на посао дошао као "обичан смртник" а изашао као милионер. Оно што је Томасу дало предност у овој причи јесте да је банка тек три дана касније схватила да фали новац.

 

 

Власти су данима трагали за њим али безуспешно. У прилог Томасу ишло је и то што је недељу дана након пљачке Аполо 11 спустио прве људе на Месец, па је цео фокус јавности отишао на тај догађај, а на Томасов злочин су сви заборавили.

Ипак, истражитељи нису одустајали - редовно су добијали дојаве о томе да је неко видео Томаса у различитим деловима Америке, али би се увек испоставило да су ти трагови лажни.

Опседнутост филмом била је инспирација за крађу

Променивши идентитет у Томаса Рандела одлучио је да се пресели у Масачусетс, у исти град у којем је сниман његов омиљени филм "Тhe Thomas Crown Affair", који га је и инспирисао на пљачку банке. Оно што је још занимљивије, Томас Рандел је име главног јунака у овом филму.

Временом су његови пријатељи признали истражитељима да је Томас овај филм детаљно погледао више пута пре него што се дрзнуо да опљачка банку.

Према речима његове ћерке Ешли, Томас се никада није понашао као да води двоструки живот нити да крије тако мрачну тајну. Али, након што јој је признао, Ешли је схватила зашто је њен отац радио неке чудне ствари.

- Никада се на улици није појављивао без качкета на глави и увек је носио дугу браду и наочаре. Такође, ми никада нисмо отпутовали у иностранство јер нас је убедио да мрзи путовања, поготово тако далека - испричала је Ешли.

Пошто је у моменту признања Томас био на самрти, његова мајка и ћерка одлучиле су да сакрију ову тајну од полиције још мало тј. док Томас не испусти последњи дах. Два месеца касније, Томас је преминуо у 71. години, а Ешли и њена мајка су одлучиле да ће сачекати годину дана, да се опораве од туге и шока, пре него што случај пријаве полицији.

Међутим, новембра 2021. године, убрзо након Томасове смрти амерички маршали ненајављено су се појавили на њиховим вратима. Испоставило се да су истражитељи дошли до првог великог преокрета у случају тек када је Томас преминуо јер им је анонимни дојављивач послао Томасову читуљу са поруком да је то одбегли Конрад.

- Чим је отворила врата по њеном изразу лица схватио сам да зна зашто смо ту - рекао је истражитељ.

БОНУС ВИДЕО:

(Курир)