Први талас хладног ваздуха већ ће у ноћи са недеље на понеђељак прећи преко северног Средоземља и Алпа. Постоји могућност јаких грмљавинских олуја, а од понедељка ујутро могуће су поплаве на северу Италије, у Словенији и Аустрији.

Крајем следеће недеље у средњу Европу стиже хладнија ваздушна маса, која би могла да донесе лоше временске прилике, додатне поплаве и солидну количину снега на Алпама. Занимљиво је да ће обилне падавине задесити и пустињу Сахару, где би у септембру у већем делу западне Сахаре могло пасти и више од 500 одсто уобичајене месечне количине падавина. Ако дође до тога, делови пустиње ће озеленити.

Што су мора топлија, већа је вероватноћа екстремнијих и обилнијих падавина.

Фото: Танјуг/Тара Радовановић

 

 

Ова два таласа, ниски над западном Европом и тропски у северозападној Африци, утицаће на путању ваздушне масе, која би следећих дана на север Средоземља и у средњу Европу могла да донесе топао и знатно влажан ваздух, што ће довести до лошег времена и могућих поплава.

На ниво влаге и количину падавина до средине септембра утицаће и екстремни морски топлотни талас, у комбинацији с још увек необично топлим водама Средоземног мора. Наиме, глобална мора, мора око Европе, а посебно Средоземно море, значајно су се загрејали након великих и дуготрајних летњих топлотних таласа.

Мора широм Европе почетком септембра још су изузетно топла, поготово у балтичким, северним и медитеранским областима. То укључује Лигурско и Тиренско море, Јадранско море, Јонско море и Егејско море, где су температуре воде око 4-6 °Ц више од просека. Што су мора топлија, већа је вероватноћа екстремнијих и обилнијих падавина.

Фото: Профимедиа

 

 

Данас погоршање времена

Временски услови данас ће се прво погоршати широм северне Италије, а јака грмљавинска олуја током ноћи с недеље на понедељак могла би да се прошири источно према Јадранском мору и Балканском полуострву.

Опасност од поплава

До понедељка ујутро хладан фронт ће стићи у јужну и средњу Италију и на јужни Јадран, а захватиће земље западног Балканског полуострва. Након тога следи кратко затишје, а онда ће се крајем недеље над Европом опет успоставити знатно хладнији коридор ваздушних маса.

Такви временски услови савршен су рецепт за продужено раздобље прекомерних падавина и високог ризика од потенцијалних поплава у целом региону. С обзиром на то да ће први фронт који ће трајати данас и сутра бити кратког века, неће пуно утицати на температуру мора.

То значи да би крајем следеће недеље други систем могао да донесе још више падавина северу Италије, Аустрији, Словенији и Хрватској. Досадашње искуство говори да треба пажљиво пратити развој ситуације због могућих поплава.

Идућег викенда следи знатно хладније време с температурама око 8 до 12°Ц, што је испод просека за средину септембра. У западној половини Европе биће пуно хладније него иначе. Овај хладни талас могао би довести до првих значајнијих снежних падавина у Алпима.

(Курир) 

БОНУС ВИДЕО: