Помоћник директора Републичког хидро-метеоролошког завода (РХМЗ) Горан Михајловић изјавио је данас да ће од 15. септембра почети да ради систем за пренос хитних информација грађанима о опасности од елементарне непогоде или техничко-технолошке несреће. 

Михајловић је за РТС рекао да ће СМС поруке садржати кратке и јасне информације које се односе на опасност, а у метеоролошком смислу садржаће тип и интензитет опасне појаве.

Додао је да ће у самој поруци постојати линк према страници за информације о томе како се понашати.

- Ове поруке садржаће кратке, јасне информације које се односе на опасност и у метеоролошком смислу то ће бити тип и интензитет појаве, а поред тога, с обзиром на ограниченост ове поруке, на 150 до 160 карактера, у самој поруци постојаће линк који ће нас водити на страницу где ћемо наћи све информације и упутства како се понашати и заштитити од наведене опасности на коју се упозорење односи - казао је Михајловић.

Он је рекао и да, што се тиче метеоролошких опасности, прогностичар одлучује о слању СМС порука.

- Ово јесте надоградња на постојећи метео-аларм систем који ће и даље функционисати. И даље ће информације кроз метео-аларм систем бити доступне, али овде су оштрији критеријуми јер није идеја да грађани свакодневно добијају ове поруке, већ да се оне односе заиста на оне екстремне ситуације које се ипак дешавају на нашем простору - истакао је Михајловић.