На данашњи дан страдао је Свети Јован Крститељ. Овај дан проводи се у молитви и строгом посту. Сврстан је међу славе и обележен црвеним словом у црквеном календару. 

Јован Крститељ погубљен је према наређењу цара Ирода Агрипе, а по жељи његове жене Иродијаде. Глава светитеља је одсечена односно "усекована" и на тањиру донета пред његову пасторку, играчицу Салому.

Ученици Јованови преко ноћи тајно су узели учитељево тело и сахранили га у Севастији. Глава светитељева, закопана је посебно, на тајном месту. Касније је пренета у Јерусалим, а у време византијске царице Теодоре чудотворна Крститељева глава пренета је у Цариград.

Фото: Профимедиа

 

 

Строг пост

Црква прописује строги пост и уздржавање.  У хришћанском свету се обележава као дан када је освештана црква коју су на гробу Светог Јована Крститеља подигли цар Константин и царица Јелена.

Ко је био Јован Крститељ?

Свети Јован је, према предању, пример чврсте и непоколебљиве вере, поштења, одважности и истинољубивости. Био је то и узрок његовог страдања, јер је јавно говорио о неморалу цара Ирода који је живео у греху са својом снахом Иродијадом, мајком Саломе. Јован је осудио и јавно разобличио Ирода зато што је отерао своју закониту супругу, кћерку арапског цара, убио свог брата Филипа и узео његову жену.

Молитва за здравље

Данас би ваљало да изговорите следеће речи и помолите се за здравље.

“Успомена праведника слави се похвалама, а теби је, Претечо, довољно сведочанство Господње да си се заиста показао часнији и од пророка, јер си се удостојио да у реци крстиш Онога Кога си проповедао. Зато, пострадавши за истину, радујући се, објавио си радосну вест онима који су у аду, о Богу Који се јавио у телу и узео грех света Који нам дарује велику милост”.