Na današnji dan stradao je Sveti Jovan Krstitelj. Ovaj dan provodi se u molitvi i strogom postu. Svrstan je među slave i obeležen crvenim slovom u crkvenom kalendaru. 

Jovan Krstitelj pogubljen je prema naređenju cara Iroda Agripe, a po želji njegove žene Irodijade. Glava svetitelja je odsečena odnosno "usekovana" i na tanjiru doneta pred njegovu pastorku, igračicu Salomu.

Učenici Jovanovi preko noći tajno su uzeli učiteljevo telo i sahranili ga u Sevastiji. Glava svetiteljeva, zakopana je posebno, na tajnom mestu. Kasnije je preneta u Jerusalim, a u vreme vizantijske carice Teodore čudotvorna Krstiteljeva glava preneta je u Carigrad.

Foto: Profimedia

 

 

Strog post

Crkva propisuje strogi post i uzdržavanje.  U hrišćanskom svetu se obeležava kao dan kada je osveštana crkva koju su na grobu Svetog Jovana Krstitelja podigli car Konstantin i carica Jelena.

Ko je bio Jovan Krstitelj?

Sveti Jovan je, prema predanju, primer čvrste i nepokolebljive vere, poštenja, odvažnosti i istinoljubivosti. Bio je to i uzrok njegovog stradanja, jer je javno govorio o nemoralu cara Iroda koji je živeo u grehu sa svojom snahom Irodijadom, majkom Salome. Jovan je osudio i javno razobličio Iroda zato što je oterao svoju zakonitu suprugu, kćerku arapskog cara, ubio svog brata Filipa i uzeo njegovu ženu.

Molitva za zdravlje

Danas bi valjalo da izgovorite sledeće reči i pomolite se za zdravlje.

“Uspomena pravednika slavi se pohvalama, a tebi je, Pretečo, dovoljno svedočanstvo Gospodnje da si se zaista pokazao časniji i od proroka, jer si se udostojio da u reci krstiš Onoga Koga si propovedao. Zato, postradavši za istinu, radujući se, objavio si radosnu vest onima koji su u adu, o Bogu Koji se javio u telu i uzeo greh sveta Koji nam daruje veliku milost”.