Премијер Србије Милош Вучевић изјавио је данас да ће од 1. јануара плате наставног особља бити повећане 12 одсто, док ће плате ненаставног особља бити веће за осам одсто, као и осталим запосленима у јавном сектору. Вучевић је разговарао са представницима синдиката просвете о унапређењу материјалног положаја запослених у овој области, а на састанку је договорен и наставак преговора, саопштио је његов кабинет.

Он је казао да ће повећање плата наставног особља у односу на остале запослене у јавном сектору бити веће 50 одсто, што ће, према његовим речима, допринети да почетна плата у просвети износи 94 одсто просечне зараде у Србији.

Додао је да ће Влада Србије у будућем периоду тежити изједначавању почетне плате у просвети са просечном зарадом у земљи, што је један од захтева синдиката просвете.

Вучевић је навео и да је испуњен највећи број захтева синдиката просвете, који су дефинисани Протоколом који је потписан прошле године.

На састанку је договорено да Влада Србије и синдикати просвете заједнички раде на доношењу стратешког документа о унапређењу стања у области просвете.

БОНУС ВИДЕО