Premijer Srbije Miloš Vučević izjavio je danas da će od 1. januara plate nastavnog osoblja biti povećane 12 odsto, dok će plate nenastavnog osoblja biti veće za osam odsto, kao i ostalim zaposlenima u javnom sektoru. Vučević je razgovarao sa predstavnicima sindikata prosvete o unapređenju materijalnog položaja zaposlenih u ovoj oblasti, a na sastanku je dogovoren i nastavak pregovora, saopštio je njegov kabinet.

On je kazao da će povećanje plata nastavnog osoblja u odnosu na ostale zaposlene u javnom sektoru biti veće 50 odsto, što će, prema njegovim rečima, doprineti da početna plata u prosveti iznosi 94 odsto prosečne zarade u Srbiji.

Dodao je da će Vlada Srbije u budućem periodu težiti izjednačavanju početne plate u prosveti sa prosečnom zaradom u zemlji, što je jedan od zahteva sindikata prosvete.

Vučević je naveo i da je ispunjen najveći broj zahteva sindikata prosvete, koji su definisani Protokolom koji je potpisan prošle godine.

Na sastanku je dogovoreno da Vlada Srbije i sindikati prosvete zajednički rade na donošenju strateškog dokumenta o unapređenju stanja u oblasti prosvete.

BONUS VIDEO