Томислав Новосел из Хрватских вода за ХТВ је рекао како Загребу и околини не прети никаква опасност што се тиче реке Саве.

- У протекла 24 сата пала је велика количина кише на подручју готово целе Републике Хрватске. Сава је порасла за пет метара, али су водостаји били врло ниски и изразито ниски на свим водотоцима, не само на реци Сави. У овом тренутку Сава у Загребу је почела лагано да опада, а водостаји су метар нижи у односу на ниво за који се примјењују редовне мере одбране од поплава. Тако да никаква опасност што се тиче реке Саве за град Загреб и за подручје око града Загреба нема.

Слично је и за Купу. Око поноћи данас очекујемо водостај реке Купе у Карловцу на нивоу плус 500 центиметара. То је два метра ниже него за увођење редовних мера одбране од поплава - рекао је Новосел.

На питање шта се може очекивати у следећа три дана, рекао је:

- Нажалост, пало је пуно кише у узводним земљама, на сливовима Муре, Драве и Дунава. Тако да следеће недеље очекујемо врло високе дотоке реке Муре првенствено, Драве и Дунава.

Фото: Танјуг/АП/Дарко Бандић

 

Значи, река Мура може бити већ у понедељак на нивоу само пола метра ниже него што је то било августа прошле године када су забележени рекордни водостаји реке Муре, истакнуо је Новосел.

Ипак, прогноза водостаја за Муру и Драву није забрињавајућа, поручио је у директор испоставе за Муру и горњу Драву Хрватских вода Милан Резо додајући да је киша допринела пуњењу Тракошћанског језера у којем је тренутно 20 хиљада кубика воде.

Тренутни водостај на Мури у Морском Средишћу је 270 центиметара уз проток воде од 330 кубика.

- Можемо очекивати повећање водостаја 16., односно 17. септембра негде до 400 центиметара, односно 600 кубних метара. У поређењу са августом 2023. године, када смо имали рекордних 540 центиметара, ипак ће водостај бити нижи за метар и 40 - истакао је Резо.

И на Драви се може очекивати повећање водостаја у односу на тренутно стање од 186 центиметара, али неке мање износе и мање је забрињавајуће у односу на Муру, додао је Резо нагласивши да је предност везана уз Драву што су тренутно два језера Хидроелектране Дубрава и Хидроелектране Чаковец у тзв. ремонту и језера су празна.

Фото: Танјуг/АП/Дарко Бандић

 

У Хрватској је на снази наранџасто упозорење, које упозорава на опасно време за цели Јадран, док је преостали део Хрватске под жутим упозорењем - потенцијално опасно време, због обилне кише издата су упозорења на могуће бујичне поплаве на Јадрану, објавио је у петак Државни хидрометеоролошки завода (ДХМЗ).

Промена времена захватила је делове Хрватске. Највише северозападни део, где су температуре пале и за 15-ак степени. Јутрос је у целој Хрватској облачно и кишовито.

Температура ваздуха у већем делу унутрашњости земље биће од 8 до 13 степени Целзијевих. На северном Јадрану и у унутрашњости Далмације од 11 до 16, а на средњем и јужном Јадрану између 16 и 22 степени.

Због обилне кише издата су и упозорења на могуће бујичне поплаве на Јадрану. Дуваће јака бура с олујним ударима, навели су јутрос прогностичари ДХМЗ-а,

У Словенији пао снег

Након кишовитог четвртка температуре су се у Словенији први пут након овогодишњег врелог лета спустиле на испод десет степени Целзијевих, јавља РТВ СЛО. У Љубљани је ујутро измерено осам степени, а најхладније је било на подручју Ратеча - свега два степена изнад нуле.

Понегде је у вишим пределима пао и први снег. Према подацима Агенције за околину Републике Словеније, на Вршичу је нападало 32, на Зеленици 23, а на Павличевом седлу 19 центиметара снега.

Десетак центиметара је и на Уршљој гори, Кредарици и Рогли, а нешто мало и на Воглу те на Похорју. У горју дува и јак северни ветар, који ће према прогнозама и даље јачати.

 

У Пољској најављене поплаве, нестанак струје и несташица питке воде

Пољске власти позвале су грађане да предузму превентивне мере против предвиђених поплава у петак и да се припреме за могуће нестанке струје и несташице питке воде јер се обилне падалине настављају.

Грађани с домовима у приземљима у близини река требабало би да се припреме за поплаве, рекао је заменик министра унутрашњих послова Виеслав Лешњакиевич за радио станицу Rmf.fm.

- Људи би требали да испразне своје гараже и паркирају аутомобиле на сигурно место. Такође су могуће ситуације у којима привремено нема питке воде или струје - упозорио је Лешњакиевич.

Пољски метеоролошки завод издао је упозорење на поплаве за регије Доња Шлеска, Ополе, Шлеска и Малопољска због обилних падалина које се очекују седећих дана.

Премијер Доналд Туск стигао је у Вроцлав у петак како би се придружио састанку кризног тима.

БОНУС ВИДЕО:

(Јутарњи лист)