Tomislav Novosel iz Hrvatskih voda za HTV je rekao kako Zagrebu i okolini ne preti nikakva opasnost što se tiče reke Save.

- U protekla 24 sata pala je velika količina kiše na području gotovo cele Republike Hrvatske. Sava je porasla za pet metara, ali su vodostaji bili vrlo niski i izrazito niski na svim vodotocima, ne samo na reci Savi. U ovom trenutku Sava u Zagrebu je počela lagano da opada, a vodostaji su metar niži u odnosu na nivo za koji se primjenjuju redovne mere odbrane od poplava. Tako da nikakva opasnost što se tiče reke Save za grad Zagreb i za područje oko grada Zagreba nema.

Slično je i za Kupu. Oko ponoći danas očekujemo vodostaj reke Kupe u Karlovcu na nivou plus 500 centimetara. To je dva metra niže nego za uvođenje redovnih mera odbrane od poplava - rekao je Novosel.

Na pitanje šta se može očekivati u sledeća tri dana, rekao je:

- Nažalost, palo je puno kiše u uzvodnim zemljama, na slivovima Mure, Drave i Dunava. Tako da sledeće nedelje očekujemo vrlo visoke dotoke reke Mure prvenstveno, Drave i Dunava.

Foto: Tanjug/AP/Darko Bandić

 

Znači, reka Mura može biti već u ponedeljak na nivou samo pola metra niže nego što je to bilo avgusta prošle godine kada su zabeleženi rekordni vodostaji reke Mure, istaknuo je Novosel.

Ipak, prognoza vodostaja za Muru i Dravu nije zabrinjavajuća, poručio je u direktor ispostave za Muru i gornju Dravu Hrvatskih voda Milan Rezo dodajući da je kiša doprinela punjenju Trakošćanskog jezera u kojem je trenutno 20 hiljada kubika vode.

Trenutni vodostaj na Muri u Morskom Središću je 270 centimetara uz protok vode od 330 kubika.

- Možemo očekivati povećanje vodostaja 16., odnosno 17. septembra negde do 400 centimetara, odnosno 600 kubnih metara. U poređenju sa avgustom 2023. godine, kada smo imali rekordnih 540 centimetara, ipak će vodostaj biti niži za metar i 40 - istakao je Rezo.

I na Dravi se može očekivati povećanje vodostaja u odnosu na trenutno stanje od 186 centimetara, ali neke manje iznose i manje je zabrinjavajuće u odnosu na Muru, dodao je Rezo naglasivši da je prednost vezana uz Dravu što su trenutno dva jezera Hidroelektrane Dubrava i Hidroelektrane Čakovec u tzv. remontu i jezera su prazna.

Foto: Tanjug/AP/Darko Bandić

 

U Hrvatskoj je na snazi narandžasto upozorenje, koje upozorava na opasno vreme za celi Jadran, dok je preostali deo Hrvatske pod žutim upozorenjem - potencijalno opasno vreme, zbog obilne kiše izdata su upozorenja na moguće bujične poplave na Jadranu, objavio je u petak Državni hidrometeorološki zavoda (DHMZ).

Promena vremena zahvatila je delove Hrvatske. Najviše severozapadni deo, gde su temperature pale i za 15-ak stepeni. Jutros je u celoj Hrvatskoj oblačno i kišovito.

Temperatura vazduha u većem delu unutrašnjosti zemlje biće od 8 do 13 stepeni Celzijevih. Na severnom Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije od 11 do 16, a na srednjem i južnom Jadranu između 16 i 22 stepeni.

Zbog obilne kiše izdata su i upozorenja na moguće bujične poplave na Jadranu. Duvaće jaka bura s olujnim udarima, naveli su jutros prognostičari DHMZ-a,

U Sloveniji pao sneg

Nakon kišovitog četvrtka temperature su se u Sloveniji prvi put nakon ovogodišnjeg vrelog leta spustile na ispod deset stepeni Celzijevih, javlja RTV SLO. U LJubljani je ujutro izmereno osam stepeni, a najhladnije je bilo na području Rateča - svega dva stepena iznad nule.

Ponegde je u višim predelima pao i prvi sneg. Prema podacima Agencije za okolinu Republike Slovenije, na Vršiču je napadalo 32, na Zelenici 23, a na Pavličevom sedlu 19 centimetara snega.

Desetak centimetara je i na Uršljoj gori, Kredarici i Rogli, a nešto malo i na Voglu te na Pohorju. U gorju duva i jak severni vetar, koji će prema prognozama i dalje jačati.

 

U Poljskoj najavljene poplave, nestanak struje i nestašica pitke vode

Poljske vlasti pozvale su građane da preduzmu preventivne mere protiv predviđenih poplava u petak i da se pripreme za moguće nestanke struje i nestašice pitke vode jer se obilne padaline nastavljaju.

Građani s domovima u prizemljima u blizini reka trebabalo bi da se pripreme za poplave, rekao je zamenik ministra unutrašnjih poslova Vieslav Lešnjakievič za radio stanicu Rmf.fm.

- LJudi bi trebali da isprazne svoje garaže i parkiraju automobile na sigurno mesto. Takođe su moguće situacije u kojima privremeno nema pitke vode ili struje - upozorio je Lešnjakievič.

Poljski meteorološki zavod izdao je upozorenje na poplave za regije Donja Šleska, Opole, Šleska i Malopoljska zbog obilnih padalina koje se očekuju sedećih dana.

Premijer Donald Tusk stigao je u Vroclav u petak kako bi se pridružio sastanku kriznog tima.

BONUS VIDEO:

(Jutarnji list)