Контролори играчких конзола већ су коришћени у различите сврхе - од управљања дроном и аутомобилом до, логично, играња видео игара. Међутим, научници са кинеског Универзитета у Хонг Конгу и ЕТХ Цирих отишли су корак даље и уз помоћ контролора за играчку конзолу извели интервенцију.

То само по себи не би било ништа необично да у тренутку операције удаљеност између хирурга који је користио контролер и пацијента није износила чак 9.300 километара.

Наиме, хирурзи у Швајцарској успешно су извели ендоскопију на живој (и здравој) свињи која је лежала на операционом столу у Хонг Конгу.

Како истичу научници, ово би могао бити први и важан корак ка извођењу операција на даљину и код људи.

Фото: CUHK

 

У студији објављеној у часопису Advanced Intelligent Systems, преноси Зимо, научници су објаснили како су искористили хируршког робота и магнетски ендоскоп у Хонг Конгу, који је био повезан путем протокола за размену података у реалном времену, са контролером у Цириху.

Швајцарски хирурзи су читав поступак надзирали уз помоћ видео везе.

Магнетски ендоскоп је опремљен низом магнета дуж своје дужине, тако да се њиме управља променом магнетског поља изван тела пацијента. Управо то су искористили хирурзи и користећи стари PlayStation 3 Мове wанд, односно палицу, успешно су извели захват. У другим случајевима користили су и контролер PlayStation 5.

Током захвата, лекари из Швајцарске успели су да обаве ендоскопију и чак узму узорке за биопсију из свињског желуца.

Фото: CUHK

 

Досад је овакав тип медицине на даљину највише био ограничен кашњењем у преносу података. Захваљујући новим технологијама, то кашњење је смањено на мање од 300 милисекунди, што значи да је уређај реаговао готово тренутно на команде хирурга.

Тим научника каже да успех експеримента показује да би се операције на даљину ускоро могле изводити и на људима, посебно у подручјима где недостају одређени специјализовани лекари. Роботи се већ користе у операционим салама за прецизне операције срца, очију и мозга. Међутим, у комбинацији са операцијама на даљину, то би могло укључивати чак и операције астронаута у свемиру.

БОНУС ВИДЕО: