Лаура Лумер се декларише као истраживачка новинарка, али је амерички медији представљају као теоретичарку завере познату по антимуслиманској реторици и ставовима да је терористички напад 11. септембра био планира "изнутра", односно од стране америчке владе. 

Многим републиканцима није било драго што је управо њу Трамп позвао да буде уз њега током радне посете ватрогасној станици Њујорка у склопу комеморације за жртве напада на Светски трговински центар.

Фото: Танјуг/АП

 

Екстремна десничарка фотографисaна је у Трамповoму друштву и док је бивши председник ишао у Филаделфију на телевизијску дебату с Камалом Харис, демократском кандидаткињом за председницу Америке.

Трамп ју је и пре јавно хвалио и делио њене објаве на друштвеним мрежама, а ово није први пут да ју је позвао у свој приватни авион.

Фото: Танјуг/АП

 

Како пише Њујорк Тајмс, Трамп је планирао да јој да позицију у својој камапњи током прошле године, али је одустао од тога након што су његове присталице бурно реаговале, упозоривши га да би му Лумер могла бити препрека.

- Председник зна да сам увек била Трампов лојалиста и да сам посвећена томе да му помогнем да победи на изборима 2024. Он ме јако цени.

 

 

И штета је што је окружен неким људима који трче до публикације познате по нападима на њега како би покушали да ме обезвреде, уместо да буду одани председнику Трампу и поштују своје уговоре о поверљивости - изјавила је тада Лумер за Њујорк Тајмс.

Фото: Танјуг/АП

 

Иако није тачно познато ко је или шта Трампу био извор информације да илегални имигранти с Хаитија једу кућне љубимце у једном градићу у Охају, само дан пре председничке дебате Лумер је изнела ту теорију на друштвеним мрежама.

На друштвеној мрежи X она има 1,2 милиона пратилаца.

Фото: Танјуг/АП

 

Анонимни извор близак Трамповом тиму рекао је за портал Семафор да су "сто посто" забринути због њене близине Трампу.

- Без обзира на било какве заштитне мере које је Трампова кампања поставила за њу, чини ми се да то не функционише - рекао је неименовани извор.

Денис Ленокс, републикански консултант, такође је критиковао Трампову изведбу у уторак вече на ABC-ју.

- То се догађа када импровизујете, живите у мехурићу Fox Newsa и X-а и ослањате се на Мета Геца, а камоли на Лауру Лумер - коментарисао је Ленокс за Семафор.

Лаура Лоомер рођена је 1993. године у Аризони. Како пишу амерички медији, самопроглашена је истраживачка новинарка, која је радила као коментатор за сајт Infowars Алекса Џонса и активисткиња за контроверзну десничарску организацију Project Veritas, преноси Јутарњи лист.

Фото: Танјуг/АП

 

Године 2020. се уз Трампову подршку кандидовала за место у Заступничком дому у Флориди, али је изгубила од демократкиње Луис Франкел. Поновно је покушала ући у Конгрес две године касније, али је и тада поражена.

Године 2018. забрањен јој је приступ X-у (тадашњи Твитер) због кршења правила о мржњи. Како би протестовала због забране, Лумер, која је иначе Јеврејка, залепила је жуту Давидову звезду на мајицу и приковала се лисицама за улаз у седиште компаније у Њујорку. Поновно је враћена на платформу након што је милијардер Илон Маск купио компанијуу.

Био јој је забрањен приступ и апликацијама Lyft и Убер због ксенофобних коментара о муслиманским возачима.

БОНУС ВИДЕО: