Laura Lumer se deklariše kao istraživačka novinarka, ali je američki mediji predstavljaju kao teoretičarku zavere poznatu po antimuslimanskoj retorici i stavovima da je teroristički napad 11. septembra bio planira "iznutra", odnosno od strane američke vlade. 

Mnogim republikancima nije bilo drago što je upravo nju Tramp pozvao da bude uz njega tokom radne posete vatrogasnoj stanici NJujorka u sklopu komemoracije za žrtve napada na Svetski trgovinski centar.

Foto: Tanjug/AP

 

Ekstremna desničarka fotografisana je u Trampovomu društvu i dok je bivši predsednik išao u Filadelfiju na televizijsku debatu s Kamalom Haris, demokratskom kandidatkinjom za predsednicu Amerike.

Tramp ju je i pre javno hvalio i delio njene objave na društvenim mrežama, a ovo nije prvi put da ju je pozvao u svoj privatni avion.

Foto: Tanjug/AP

 

Kako piše NJujork Tajms, Tramp je planirao da joj da poziciju u svojoj kamapnji tokom prošle godine, ali je odustao od toga nakon što su njegove pristalice burno reagovale, upozorivši ga da bi mu Lumer mogla biti prepreka.

- Predsednik zna da sam uvek bila Trampov lojalista i da sam posvećena tome da mu pomognem da pobedi na izborima 2024. On me jako ceni.

 

 

I šteta je što je okružen nekim ljudima koji trče do publikacije poznate po napadima na njega kako bi pokušali da me obezvrede, umesto da budu odani predsedniku Trampu i poštuju svoje ugovore o poverljivosti - izjavila je tada Lumer za NJujork Tajms.

Foto: Tanjug/AP

 

Iako nije tačno poznato ko je ili šta Trampu bio izvor informacije da ilegalni imigranti s Haitija jedu kućne ljubimce u jednom gradiću u Ohaju, samo dan pre predsedničke debate Lumer je iznela tu teoriju na društvenim mrežama.

Na društvenoj mreži X ona ima 1,2 miliona pratilaca.

Foto: Tanjug/AP

 

Anonimni izvor blizak Trampovom timu rekao je za portal Semafor da su "sto posto" zabrinuti zbog njene blizine Trampu.

- Bez obzira na bilo kakve zaštitne mere koje je Trampova kampanja postavila za nju, čini mi se da to ne funkcioniše - rekao je neimenovani izvor.

Denis Lenoks, republikanski konsultant, takođe je kritikovao Trampovu izvedbu u utorak veče na ABC-ju.

- To se događa kada improvizujete, živite u mehuriću Fox Newsa i X-a i oslanjate se na Meta Geca, a kamoli na Lauru Lumer - komentarisao je Lenoks za Semafor.

Laura Loomer rođena je 1993. godine u Arizoni. Kako pišu američki mediji, samoproglašena je istraživačka novinarka, koja je radila kao komentator za sajt Infowars Aleksa DŽonsa i aktivistkinja za kontroverznu desničarsku organizaciju Project Veritas, prenosi Jutarnji list.

Foto: Tanjug/AP

 

Godine 2020. se uz Trampovu podršku kandidovala za mesto u Zastupničkom domu u Floridi, ali je izgubila od demokratkinje Luis Frankel. Ponovno je pokušala ući u Kongres dve godine kasnije, ali je i tada poražena.

Godine 2018. zabranjen joj je pristup X-u (tadašnji Tviter) zbog kršenja pravila o mržnji. Kako bi protestovala zbog zabrane, Lumer, koja je inače Jevrejka, zalepila je žutu Davidovu zvezdu na majicu i prikovala se lisicama za ulaz u sedište kompanije u NJujorku. Ponovno je vraćena na platformu nakon što je milijarder Ilon Mask kupio kompanijuu.

Bio joj je zabranjen pristup i aplikacijama Lyft i Uber zbog ksenofobnih komentara o muslimanskim vozačima.

BONUS VIDEO: